IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на ток още не може да преодолее спада въпреки увеличеното търсене

Производството на базовите централи у нас расте с близо 12% през първите пет месеца на годината, показват данни на ЕСО

11:55 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Макар и потреблението на електроенергия в България, особено в студените зимни месеци, да се увеличава, свиването на износа още не може да бъде преодоляно, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за първите пет месеца на годината.

Данните показват, че от началото на годината към края на май износът на електроенергия намалява с 9,5% до 1,6 млн. мегаватчаса. Търговците обаче успяват да наваксат срив от над 56%, регистриран в първите пет месеца на 2016 година.

През първите пет месеца на годината потреблението в страната расте със 7,7%, а производството – с малко над 6 на сто, е видно още от статистиката на Оператора. В страната са произведени 18,9 млн. мегаватчаса електроенергия, като основната част от тях – 16,2 гигаватчаса, идва от базовите централи. Тяхното производство се увеличава с 11,6%.

Водните централи, които обикновено са в пика си през пролетните месеци, отчитат свиване на производството с 32,2%.

Преходните сезони – пролет и есен, обикновено са едни от най-тежките за електроенергетиката заради по-слабото потребление. Очакваните силни летни сезони както в България, така и в съседните страни обаче имат потенциал да подкрепят сектора.

Това не се случи през миналата година, тъй като в Гърция бяха активирани газови електроцентрали, които се възползваха от по-ниската цена на природния газ. В момента обаче суровината поскъпва и това носи надежда и за енергетиката ни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още