IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата с обвинения за двама бивши председатели на енергийния регулатор

Светла Тодорова и Ангел Семерджиев са обвинени за престъпления по служба, които касаят техни действия, свързани с цената на газа

17:32 | 28.06.17 г.
<p>
	Решението на КЕВР за цената на газа през второто тримесечие предизвика бурни протести и проверка от Прокуратурата. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Решението на КЕВР за цената на газа през второто тримесечие предизвика бурни протести и проверка от Прокуратурата. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Специализираното звено “Антикорупция“ е привлякло като обвиняеми по служба бившите председатели на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (понастоящем КЕВР) Ангел Семерджиев и Светла Тодорова. Обвиненията са по чл. 282 от Наказателния кодекс, става ясно от съобщение на сайта на Прокуратурата. 

Този член касае престъпленията по служба, извършени от длъжностни лица на отговорно служебно положение. Ако от техните действия са настъпили значителни вреди, наказанието е лишване от свобода от 1 до 8 години, показва справка в Наказателния кодекс.

През април 2017 г. от Звеното образуваха досъдебно производство срещу длъжностни лица, които са били членове на регулатора, за престъпления по служба. В хода на разследването са събрани доказателства за нарушения от страна на Светла Тодорова, която и днес е член на КЕВР, от които, според Прокуратурата, могат да настъпят немаловажни вредни последици за крайните потребители на природен газ, изразяващи се в заплащане на по-високи цени от реалните.

Светла Тодорова беше начело на регулатора от септември 2014 г. до април 2015 г. Проверката на специализираното звено е показала, че тя е инициирала отмяната на решение на регулатора от април 2014 г., с което са намалени цените за пренос на природния газ. В качеството си на председател на Комисията тя не е свикала заседание и не е предприела действия по откриване  производство за изменение на цените за разпределение на природен газ и цените за снабдяване с природен газ от крайни снабдители. 

Повдигнатите срещу Ангел Семерджиев обвинения са във връзка с жалба на "Овергаз Инк" от началото на 2011 г. В нея дружеството се оплаква, че не получава достъп до газопреносната мрежа и газовото хранилище в "Чирен".

Комисията е сезирана за проблема, но Ангел Семерджиев не е изпълнил служебните си задължения и не е предприел действия във връзка с постъпила жалба. Той е бил длъжен да внесе преписката за разглеждане в закрито заседание на Комисията, но не го е сторил, посочват от Прокуратурата.

"Овергаз Инк" заведе дело в ЕК за ограниченията и то може да струва санкция в размер на 200 млн. евро за държавните газови дружества - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". 

Освен това Семерджиев е нарушил служебните си задължения, като не е осъществил контрол по спазване условията и реда за предоставяне на достъп до газопреносната мрежа от страна на „Булгартрасгаз“ въпреки утвърдените Правила за предоставяне на достъп до газопреносната и /или газоразпределителните мрежи, приети с решение на ДКЕВР от 2007 г.

От това могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се във финансови щети и дестабилизиране на функциите на Български енергиен холдинг (БЕХ), „Булгаргаз“ и Булгартрансгаз“, както и застрашаване на финансово-икономическата сигурност на енергийната система и заплаха за националната сигурност на страната, подчертава се в съобщението.

И двамата са с мерки за неотклонение „Подписка“.

Продължава разследването и в насоките, обявени през месец април 2017 г., по отношение на действия на членовете на независимия регулатор по изпълнение на задълженията им за контрол по отношение на изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР.

Изпълнението на тези задължения има пряко отношение върху цената на газта за крайния потребител, смятат от Прокуратурата. 

Разследват се и действията на длъжностните лица от КЕВР при последното определяне на цените на газа, топлоенергията и водата за София, довело до значителен ценови скок за крайния потребител, включително наличието на действителна обоснованост на цените от страна на крупните енергийни доставчици, посочва се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още