IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Препродажбата на оборудването за АЕЦ Белене само минимизира щетите

Три компании проявяват интерес към проекта и са съгласни с условията на държавата, каза вицепремиерът

15:03 | 07.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Томислав Дончев. <em>Снимка: ГЕРБ</em></p>

Томислав Дончев. Снимка: ГЕРБ

Препродажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" ще цели само минимизирането на щетите, каза по време на блиц контрола в Народното събрание вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, цитиран от "Фокус".

"Който и да е заинтересован, дали Ислямска Република Иран или самата руска страна, при опит за препродажба ще настояват за цена, много по-ниска от тази, която сме заплатили на производителя“, каза още той.

Пред журналисти в кулоарите на парламента обаче Дончев посочи, че не са водени директни преговори с "Атомстройекспорт" за обратно изкупуване на оборудването за централата. Потенциален купувач, с който са водени разговори, е само Иран.

До момента има интерес от три компании за изграждането на АЕЦ "Белене", стана ясно още от думите на вицепремиерът в пленарната зала. Той отказа да съобщи за кои компании става въпрос, защото няма съгласие от тях имената им да бъдат разгласявани.

„Допускаме разговор за строеж на тази ядрена електроцентрала. Това би следвало да се случи изцяло на пазарен принцип, което означава базирано на инвестиция от този, който е заинтересован, и опит да се търси рентабилност на съоръжението“, посочи той.

При разговорите с инвеститорите, които са проявили интерес, има заявка, че подобно предварително условие ги удовлетворява и за тях пазарът, не само в България, но и регионалният пазар, е по-скоро интересен, поясни още вицепремиерът.

„Не допускаме да се инвестират държавни средства в този проект. Информирали сме, че те не могат да разчитат на договори за изкупуване на електроенергия, което е друг вид държавна подкрепа“, каза Томислав Дончев.

Пред журналисти вицепремиерът уточни и какви са плановете на правителството за продажбата на проекта. Това ще стане чрез приватизационна процедура, а участниците в търга ще имат право да наддават за цената. Инвеститорът ще доизгради съоръженията без договор за гарантирано изкупуване на електроенергията, а ще я продава на свободния пазар в България или в съседните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
karadjata
преди 7 години
ГЕРБ-аджийски глупости никой няма да купи проекта и да строи АЕЦ без подкрепата на държавата или договор за изкупуването на енергията, а дори и с такава подкрепа пак никой няма да се занимава с БГ простотии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още