IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: ГЕРБ беше в ролята на сапьор в енергетиката

Няма опасност от режим на тока, няма криза с доставка на въглищата и има достатъчно вода в язовирите за производство на ток, успокои енергийният министър

17:34 | 23.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

ГЕРБ не залага бомба в енергетиката, а е била винаги "сапьор" по отношение на действията на предшествениците на управляващите. Това заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Тя направи този коментар по време на брифинг в Министерския съвет във връзка с обвинения на БСП, става ясно от запис на срещата, разпространен от правителствената пресслужба.

На първо място правителството на Бойко Борисов се е справило с „бомбата Белене“, заложена още през 2006 година, отчете Петкова. Платени са почти 1,2 млрд. лева за произведеното по поръчка на БСП оборудване. По думите й друга заложена от БСП "бомба" са били просрочените задължения към т.нар. американски централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал.

Петкова съобщи, че от повече от година по сметките на Българския енергиен холдинг (БЕХ) са налични над 1,1 млрд. лева.

По-рано днес от БСП заявиха, че енергетиката е в колапс – държавата от износител на електроенергия се е превърнала във вносител, има криза с въглищата, а язовирите са полупразни.

Теменужка Петкова коментира, че социалистите „бъркат вноса с искане за аварийна помощ по правилата на ENTSO – E”. Допитването до Румъния за доставка на електроенергия е нормална практика, която се е прилагала винаги, каза тя и припомни, че през 2013 година от правителството на Пламен Орешарски също е искана и предоставена такава аварийна помощ за 4,2 хил. мегавата.

От своя страна и България е предоставяла такава аварийна помощ на съседни държави. Тази помощ е безплатна – електроенергията се предоставя и се връща между държавите, без да се заплаща.

Няма опасност за режим на тока заради липса на въглища и ниско ниво на язовирите, категорична беше енергийният министър. Разполагаме с необходимите количества въглища и мините предоставят редовно суровина на централите, а обемите на язовирите са 56,2% от общите, допълни Теменужка Петкова.  

"Има вода, за да се произвежда електрическа енергия", категорична е тя и допълни, че системата е стабилно състояние. 

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още