IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В края на месеца ще се вземе окончателно решение за цената на тока от 1 юли

ЕРП-тата представиха пред енергийния регулатор възраженията си срещу доклада за новите цени

14:20 | 06.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Дебатите за цената на електроенергията от 1 юли 2017 г. продължават. Днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) производителите и електроразпределителните дружества представиха на открито заседание възраженията си срещу доклада на регулатора, в който се определя минимално поскъпване на тока за бита средно с 1,38%.

На 9 юни Комисията ще приеме на закрито заседание проект на решение за цени в сектора. На 13 юни ще се проведе обществено обсъждане, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

„Предложих на всички дружества да дойдат, за да чуят не само собственото си мнение, което днес изразиха, но и мнението на различни институции, комисии, министерства, граждански сдружения и граждани“, каза той.

След това в срок от две седмици - до 27 юни, всички страни могат да депозират предложенията си в Комисията. Цените на тока ще бъдат определени на закрито заседание на КЕВР на 30 юни и ще важат за периода 1 юли 2017 г. – 30 юни 2018 г.

Най-голямата ни непокрита загуба през следващия регулаторен период е цената, определена на ВЕИ – 277,87 лв., изтъкна по време на заседанието изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев (според доклада това е средната покупна цена за електрическа енергия на обществения доставчик на възобновяема енергия, включително малки ВЕЦ – б. а.). Само от това НЕК ще претърпи загуби от 68 млн. лв., каза той.

Компанията възрази и срещу непризнати разходи за безплатна храна и за охрана. Общият размер на непризнатите разходи за следващия регулаторен период е 91 млн. лв., допълни Илиев.

Зорница Генова, директор в ЧЕЗ, коментира, че налагането на предложените корекции от регулатора ще застраши финансовата сигурност на „ЧЕЗ Разпределение“, което ще има негативни финансови последици за дружеството и не е в интерес на клиентите.

Тя допълни, че ЕРП-то е затруднено да изпълни планираните инвестиции, тъй като няма механизъм, който да задължи собствениците да предоставят съоръжения за изкупуване.

Зам.-председателят на съвета на директорите на „Електроразпределение Юг“ (електроразпределителното дружество на EVN) Гочо Чемширов каза, че компанията не е съгласна с подхода при калкулирането на цените за новия ценови период.

Той поиска КЕВР да се включи в дискусия за ценообразуването за бъдещи периоди.

„Предлагането решение е изключително сурово за нас и създава предпоставки за увеличение на цените догодина два пъти“, заяви на заседанието Пламен Стефанов, председател на управителния съвет на „Енерго-Про Продажби“.

Той заяви, че с предложените изчисления Комисията изземва прихода от рекордното потребление на електроенергия през зимата, по време на която екипите са отстранявали в кратки срокове аварии в тежка обстановка, разсрочвали са сметки и са плащали допълнително за балансиране. „На практика се оказваме наказани за това“, коментира той.

Припомняме, че според доклада на регулатора от 1 юли най-голямо ще бъде увеличението на цената за клиентите на ЧЕЗ България – с почти 2%. В Югоизточна България, където оперира „Електроразпределение Юг“, цената ще бъде увеличена с 1,5%. За "Енерго-Про" поскъпването на тока за битовите потребители се предлага да бъде в рамките на 0,22 на сто.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още