IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

27 години след обединението – една страна ли е Германия?

Младото поколение не вижда сериозно разделение между Изтока и Запада, показва проучване

08:10 | 03.10.17 г. 1
<p>
	Фойерверки край Бранденбургската врата в Берлин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фойерверки край Бранденбургската врата в Берлин. Снимка: Архив Ройтерс

27 години след обединението си германците все още са разделени в усещанията си – една страна ли е Германия, или не съвсем, показва проучване на Forsa, цитирано от германското издание на The Local.

Резултатите показват, че 50% от участвалите в анкетата заявяват, че страната е обединена. Позитивните нагласи са по-видими в западните провинции, където 52% отговорят положително на въпроса за обединението. На Изток обаче ситуацията е малко по-различна и 43% имат същото усещане.

Младежите са много по-оптимистично настроени – 65% от анкетираните на възраст между 14 и 21 години вярват, че Германия наистина е единна държава. Същото заявяват обаче едва 40% от хората над 60 години.

The Local отбелязва, че напредъкът като цяло е малък – през 2011 година например 47% от всички германци вярват, че страната е обединена. Добрата новина обаче е, че младото поколение не вижда сериозно разделение между Изтока и Запада.

Германия празнува своето обединение на 3 октомври. Процесът стартира с падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година, но официално границата между двете държави е премахната месеци по-късно. По това време сегашният канцлер на страната Ангела Меркел е един от говорителите на последното източногерманско правителство, а президентът на Русия Владимир Путин работи в германското бюро на КГБ в Дрезден. 

Обединението подкрепят победителите във Втората световна война, макар и някои източници да твърдят, че лидерите на Франция и Великобритания по това време не са възхитени от идеята. Маргарет Тачър например коментира по време на среща с руския лидер Михаил Горбачов, че единна Германия може да повлияе върху стабилността в световен мащаб. 

В икономически план източногерманските провинции все още изостават - брутният вътрешен продукт е с 27% по-нисък спрямо западните провинции. Именно затова са и опасенията, че това може да предизвика социално разделение и "радикализиране" на хората, почувствали се изоставени. Тези притеснения се потвърдиха на изборите на 24 септември с подкрепата за "Алтернатива за Германия", дошла основно от Изтока. 

На 3 октомври обаче е ден за празнуване, а всяка година честванията по обединението на Германия са в различни градове. Всичко започва през 1990 година в Берлин с фестивали и фойерверки край Бранденбургската врата, преминавайки през годините през Мюнхен, Дрезден, Саарбрюкен и т.н.

През тази година градът, в който ще се проведат тържествата, е Майнц, а избраното мото е: Zusammen sind wir Deutschland ("Заедно ние сме Германия"). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Една е само на картата...и няма как да е друго , след като първата работа на запада беше да ликвидира всичко читаво , което произвеждаше в ГДР...познат сценарий...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още