IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

563 хил. работни места в България са свързани с износа за страни извън ЕС

Износът създава работни места основно за нискообразовани служители у нас, показват данни на Брюксел

15:57 | 16.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Търговията означава работни места, посочва в нов доклад Европейската комисия и дава доказателства. Според данните на Брюксел 31 млн. работни места в общността са свързани с износа на държавите от общността към трети страни като Китай и САЩ. Това означава, че работата на един от всеки седем работещи в ЕС е свързана с износа.

563 хил. са работните места в България, които са свързани с износа извън Европейския съюз. В допълнение още 80 хил. българи работят в друга държава от общността, а позицията им е свързана с износа извън ЕС. Това означава, че едно на всеки пет работни места в България е свързано с износа.

Българският износ създава 23 хил. работни места в друга държава от общността, показват още данните на Комисията.
54% от работните места, свързани с износа на България, са в сектора на услугите, 21% - в минната индустрия и селското стопанство. 6% от работните места в сектора на текстилната индустрия зависят от износа.

От данните на ЕК е видно, че износът на страната подкрепя основно работни места, които изискват ниско образование – 75% от заетите. Високообразованите са едва 8% от работещите за износ българи.

Подобно е положението и в Румъния – 74% от работещите за износ са нискообразовани. 1,2 млн. са работните места в северната ни съседка, които зависят от износа извън ЕС. Допълнително 181 хил. румънци работят в друга държава от общността, но работата им е свързана с износа за трети страни.

Като цяло данните показват, че износът към трети страни не създава работни места за високообразованите европейци. Най-голям е делът на работните места, свързани с износа, за високообразовани експерти в Ирландия – 42%. В големите европейски икономики процентът е около 30 на сто. Повечето работещи за износ извън ЕС са със средно образование. 

Основно от износа се възползва секторът на услугите в Европейския съюз.

Най-голям е броят на работните места, свързани с износа, в Германия (6,2 млн.), Италия (2,7 млн.) и Франция (2,2 млн.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още