IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Британският бизнес е все по-склонен да инвестира

Очаква се по-силните бизнес инвестиции и износа да компенсират голяма част от вакуума, създаден от забавените потребителски разходи

15:45 | 22.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският бизнес е все по-склонен да инвестира, предлагайки по този начин подкрепа за икономиката на фона на поевтинялата лира, която вреди на потребителското търсене. Това показва проучване на Английската централна банка (АЦБ), цитирано от Ройтерс.

Докладът включва данни от регионалните агенти на централната банка и резултатите са в унисон с прогнозите на регулатора от миналия месец. Те включваха солиден растеж тази година въпреки шока от референдума за Brexit миналата година. Очаква се по-силните бизнес инвестиции и износа да компенсират голяма част от вакуума, създаден от забавените потребителски разходи. 

„Инвестиционните намерения се повишиха. Това отразява продължителния стабилен ръст на търсенето и леко понижената несигурност за икономическите перспективи, особено в краткосрочен план“, пише в доклада на АЦБ. Регулаторът все пак отбелязва, че несигурността за дългосрочните отношения между Великобритания и Европейския съюз вреди на някои от дългосрочните планове.

Разходите за труд остават обект на натиск, като повечето компании предлагат годишно увеличение на възнагражденията от 2-2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още