IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ не бива да отлага политики заради Brexit, ако икономиката се представя добре

Майкъл Сондърс, който членува в Комисията по парична политика, посочва, че дори лихвите да се повишат, политиката пак ще остане гъвкава

22:35 | 21.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Английската централна банка в Лондон.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Английската централна банка в Лондон. Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) не бива да отлага каквито и да е промени в политиката заради Brexit, ако икономическият ръст и инфлацията са по-силни от очакваното. Това заяви Майкъл Сондърс, който членува в Комисията по парична политика, която определя лихвените проценти.

Според него дори при повишение в основния лихвен процент паричната политика ще остане гъвкава. Коментарите на Сондърс, както и положителната му оценка за икономиката подсказват, че той е сред представителите на АЦБ, които биха подкрепили повишение на лихвата, която в момента на исторически ниско ниво от 0,25%. 

„Скромно повишение на лихвените проценти все още ще означава, че значителните стимули остават налице, помагайки да се подкрепи икономиката и работните места“, заяви Сондърс по време на събитие на Федерацията на малкия бизнес. „Не смятам, че Комисията по парична политика е длъжна да отлага каквито и да е политики, докато има сигурност за това каква точно ще е формата на Brexit и дългосрочните му ефекти за икономиката“, посочва той.

Следващото заседание на АЦБ е на 11 май, и по всяка вероятност коментарите на Сондърс са последните от представител на банката преди тази среща. Освен това заради предсрочните избори на 8 юни регулаторът се очаква да се въздържа от публични коментари.

При последното заседание на банката в средата на март единствена Кристин Форбс от 9-членната комисия гласува за повишаване на лихвата от 0,25 до 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още