IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на европейските борси приключиха с лек ръст

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи с 0,23% нагоре след слаба търговия

19:20 | 24.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на европейските борси затвориха с лек ръст в четвъртък, след като инвеститорите се фокусираха върху новите икономически данни от Германия и повишените очаквания за увеличаване на лихвените проценти в САЩ следващия месец, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи с 0,23% нагоре след слаба търговия заради празниците около Деня на благодарността в САЩ.

CAC 40 и DAX са нагоре с по около 1%, но FTSE е надолу с около 0,3%, каза в своя пазарен коментар Каролин Конан от Bloomberg в Париж в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Най-добре представящите се сектори са здравеопазването, петролните и газовите компании, а най-зле - телекомите и компаниите за комунални услуги.

Акциите на италианската банка Monte dei Paschi се повишават с близо 7%, след като вчера получи зелена светлина от Европейската централна банка за набиране на капитал от 5 млрд. евро.

Медта е нагоре с 2% и се е насочила към най-голямото си месечно повишение от над десетилетие.

Пазарите в САЩ са затворени заради Деня на благодарността.

Германската компания Thyssenkrupp отчете по-малък от очаквания ръст на оперативната печалба в четвъртък и обяви нови икономии. Акциите на компанията поевтиняха с 0,23%.

Междувременно британско-австралийската компания Rio Tinto обяви в четвъртък планове да увеличи паричния поток с 5 млрд. долара през следващите пет години. Компанията иска да се разшири към производство на желязна руда, мед и боксит. Вписаните на борсата в Лондон акции поскъпнаха с 0,17%.

Данните, представени в сряда, показаха, че новите производствени поръчки и настроения на потребителите в САЩ са се засилили през октомври, което дава още основания за повишаване на лихвените проценти следващия месец, когато Федералният резерв има среща.

В Европа германският институт Ifo заяви в четвъртък, че доверието в най-голямата икономика от еврозоната остава „добро“ въпреки победата на Доналд Тръмп. Индексът на Ifo за бизнес климата остава на ниво от 110,4 пункта през ноември – без промяна спрямо предишния месец, но под прогнозите.

Цените на петрола останаха без промяна в четвъртък като инвеститорите продължават да са несигурни дали страните членки на ОПЕК ще договорят намаляване на добива на срещата си през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още