IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антонио Таяни: Великобритания е добре дошла обратно в ЕС

Председателят на ЕП заплаши да наложи вето на всяко споразумение по Brexit, ако няма гаранции за запазване на правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство

10:52 | 21.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания е добре дошла обратно в Европейския съюз (ЕС), а това може да стане, ако бъде излъчено ново правителство на изборите. Това заяви председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни в края на посещението си в Лондон, цитиран от в. Guardian.

Според Таяни Великобритания ще бъде приветствана с отворени обятия, ако гласоподавателите променят мнението си за Brexit на 8 юни и оспорят твърдението на премиера Тереза ​​Май, че "няма връщане" след задействането член 50 от Лисабонския договор.

Припомняме, че Мей реши на 8 юни да се проведат предсрочни избори за Камарата на общините, така че тя да засили авторитета на правителството непосредствено преди преговорите за Brexit предвид и нарастващата подкрепа за консерваторите на Острова.

По думите на Таяни процесът по излизането на Великобритания от ЕС може лесно да бъде оспорен от останалите страни членки. Това обаче може да се случи само ако има ново британско правителство след общите избори, а процедурата дори не е нужно да бъде разглеждана в съда.

„Ако Великобритания иска да остане, всички ще имат полза това да се случи и аз ще бъда много щастлив“, заяви председателят на ЕП.

Според  в. Guardian Таяни е заплашил да наложи вето на всяко споразумение по Brexit, ако няма гаранции за запазване на сегашните права на гражданите на ЕС в oстровната държава. По думите му това ще засегне 3 млн. души, които са граждани на общността и вече са се заселили в страната, и още 1,2 млн. британци, които живеят в държави членки на ЕС. 

Към момента юристите са на различни позиции по въпроса дали Великобритания може едностранно да промени мнението си за напускането. Таяни обаче е категоричен, че ако утре британското правителство реши да промени позицията си, това е възможно. „Последното решение е на 27-те страни членки, но всеки би подкрепил Великобритания, ако тя реши да анулира член 50“, коментира още председателят на ЕП.

Макар да подчертава, че решението е само на британските избиратели, намесата на Таяни категорично противоречи на онези, които твърдят, че предстоящите общи избори не са втори шанс да се обмисли излизането на Великобритания от ЕС, пише още в. Guardian

"Великобритания напуска Европейския съюз и няма връщане назад", каза във вторник Тереза Мей, припомня изданието. Тя призова за предсрочни избори и обеща да работи в подкрепа на новия кабинет за „преследване на Brexit при каквито и да е условия“.

Таяни, който наскоро замени германския ветеран Мартин Шулц, заяви, че е имал предимно положителна дискусия с Мей по време на срещата им в четвъртък.

Той допълни още, че ще настоява за ясна рамка за гражданите на ЕС през следващите месеци, договорена на политическо равнище. По думите му преговарящите ще работят по техническите подробности, които обхващат въпроси като пенсиите и здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още