IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина с готовност да внесе "контрапредложения"за финансирането на страната

В събота сутринта представители на гръцкото правителство ще имат среща в Брюксел

22:08 | 12.06.15 г. 2
Атина с готовност да внесе "контрапредложения"за финансирането на страната

Представители на гръцкото правителство имат среща в Брюксел в събота сутринта с представители на кредиторите на Гърция и правителството заяви в съобщение днес, че е "готово" да внесе "контрапредложения" с оглед на споразумение за финансирането на страната, предаде АФП, цитирана от БТА.

Гръцкото правителство изтъква в съобщение, че двете страни са "по-близо от всякога до споразумение", докато еврозоната започна да дискутира възможността за дефолт на Гърция, ако не се стигне до резултат в преговорите между Атина и нейните кредитори за списъка с реформи и мерки, очаквани от страната.

Гръцкият премиер Ципрас е разговарял днес следобед по телефона с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за нивото на напредък в преговорите, според правителствено съобщение.

Решението за подновяване на преговорите между Атина и нейните кредитори идва ден след среща в Брюксел между Ципрас, Жан-Клод Юнкер, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд.

Двете страни постигнаха съгласие, че трябва да се работи още, за да се изгладят разногласията между тях за бюджетните икономии, които трябва да предприеме Гърция.

Атина отбелязва, че разликата между двете страни за първичния бюджетен излишък е само от 0,25 процента. Гръцкото правителство първоначално бе предложило излишък от 0,6 процента за 2015 г., докато кредиторите предлагаха 1 процент. Според последните информации Атина е приела първичен бюджетен излишък от 0,75 процента.

Това, от което има нужда, е политическа воля за взаимно разбиране, се изтъква в съобщението на гръцкото правителство.

В него се подчертава, че би било немислимо политическите лидери да доведат Европа до разделение заради една съвсем малка разлика, както и заради упорството на кредиторите да не желаят колективни трудови договори в Гърция, валидни в мнозинството от европейските държави. Колективните трудови договори бяха премахнати в Гърция в рамките на мерките за икономии, наложени на страната от началото на дълговата криза през 2010 г.

Гърция, която изпитва недостиг на средства, рискува да обяви дефолт по дълга си, ако не успее да сключи споразумение с кредиторите до следващата среща на Еврогрупата на 18 юни.

Споразумението би й позволило да се възползва от международните заеми и да изпълни задълженията си към МВФ до края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 41 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Дързост и красота да видим дали пак няма да стане нещо точно в последния момент :D и след един месец пак гърция не може да изплати старите си заеми ще тегли нови и така до края на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Тоя сериал продължава да се зацикля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още