IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина ще търси географска защита на киселото си мляко

Причините са нарастващото потребителско търсене и скорошен спор с Чехия

17:25 | 09.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Гръцкото министерство на земеделието ще поиска географска защита на „гръцкото кисело мляко“ заради нарастващото потребителско търсене и скорошен спор с Прага, съобщава EurActiv.

Името на продукта „гръцко кисело мляко“ не е защитено по географски указания, но все пак попада под Регламента на ЕС за предоставянето на информация за храните на потребителите.

След предложение на Асоциацията на гръцките животновъди (АГЖ) Атина сега ще иска да гарантира на киселото си мляко защитено наименование за произход и защитено географско указание.

„Предприемаме нова важна стъпка в защитата на традиционния ни продукт – гръцкото кисело мляко, което е известно с уникалните си качества на европейските и международните пазари“, заяви гръцкият земеделски министър Евангелос Апостолу, добавяйки, че друг приоритет с този ход е да са гарантират приходите на производителите на кисело мляко, както и на производителите на суровините за него.

„Ако успеем, ползите за киселото мляко ще бъдат големи, защото ще бъде защитено от други страни, които все повече се опитват да го узурпират заради нарастващото търсене от потребителите“, подчертава Такис Певертос, председател на АГЖ.

Миналата година се разрази спор между Гърция и Чехия заради използването на определенията „гръцко“ и „в гръцки стил“.

Разочарована от липсата на защита за традиционното сирене Фета в рамките на търговското споразумение между ЕС и Канада (CETA), Атина реагира силно на използването на термина „кисело мляко в гръцки стил“, особено от друга страна членка на ЕС.

Говорител на Европейската комисия каза за EurActiv през юли 2016 г., че името на продукта „гръцко кисело мляко“ не е защитено по географски указания. Фундаментално изискване по правилата на ЕС за информацията за храните обаче е „етикетите на храните да не подвеждат потребителите по отношение на характеристиките на храните, включително идентичността и произхода“.

Здравният еврокомисар Витянис Андрюкайтис потвърди, че използването на термина „гръцко кисело мляко“ за продукти, произведени извън Гърция, биха подмамили потребителите и биха създали нечестна конкуренция на пазара на ЕС.

По отношение на други наименования като „кисело мляко от гръцки вид“, „кисело мляко в гръцки стил“ или „кисело мляко по гръцка рецепта“ еврокомисарят заяви, че те могат да бъдат допустими, за да покажат, че продуктите имат „гъста и кремообразна текстура благодарение на конкретни производствени методи“.

Той обаче подчерта, че възможността клиентите да останат подведени трябва да бъде оценявана при „всеки отделен случай“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още