IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия няма да преследва доброволци, помогнали за превеждането на бежанци

Ако няма материална изгода, превеждането на бежанците в Австрия не е престъпление, казва прокурор

16:32 | 04.09.15 г.
Австрия няма да преследва доброволци, помогнали за превеждането на бежанци

Прокуратурата в Австрия няма да преследва доброволците, които помагат за превеждането на бежанци от Унгария на австрийска територия, обяви прокурорът на град Айзенщат Йохан Фукс, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Причината е, че властите в страната квалифицират като престъпление превеждането на имигранти с цел получаване на материална изгода. Когато става дума за доброволци – няма и данни за углавно престъпление.

Превеждане на бежанците на територията на Австрия обаче може да се окаже престъпление от административно-процесуален характер. Дали да се повдигне обвинение обаче ще бъде в преценката на съответната прокуратура, става ясно още от думите на Фукс.

В последните дни стотици австрийци се обединяват в социалните мрежи и призовават за извозване на бежанци от Унгария в Австрия с личните си автомобили.

Така те искат да помогнат на хората, които с дни са блокирани на територията на Унгария и очакват транспорт до Австрия или Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още