IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия вероятно ще съди Германия заради пътните такси за чужденци

Виена ще проучва доколко разпоредбите са дискриминационни

15:29 | 02.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Австрия възнамерява да предприеме съдебни действия срещу планираното въвеждане на пътни такси за автомагистралите в Германия, съобщи депутатът Антон Хайнцъл от управляващата Австрийска социалдемократическа партия (АСДП), цитиран от ДПА.

Вчера Берлин и Брюксел постигнаха споразумение за специалните такси за чуждестранните автомобили, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Компромисът, постигнат между германския министър на транспорта Александър Добринт и европейския комисар за транспорта Виолета Булц ще бъде "разгледан много подробно" от австрийското правителство, за да се види дали са необходими съдебни действия, изтъкна депутатът пред радио Дойчландфунк.

"Ако се окаже, че това е дискриминация спрямо австрийците, ще се борим против тази пътна такса с всички възможни средства, включително съдебни", посочи Хайнцъл, който като депутат от АСДП отговаря за транспорта.

В края на септември ЕК съобщи, че може да съди Германия заради таксите, тъй като се създава изключение за германските водачи и се дискриминират шофьорите от други страни от ЕС.

Вчера комисията прие променения план, при който Германия ще въведе пет категории такси за автомобили, вместо три. Краткосрочните тарифи ще бъдат пропорционални на годишната тол такса. Предвижда се такси да плащат и германските граждани, като те ще им се удържат с данъците.

Холандия вече обяви намерението си да изправи Германия пред Съда на ЕС заради този план.

Добринт защити днес плана пред парламента, изтъквайки, че единствено онези, които ползват автомагистрали, ще трябва да плащат. Той допълни, че постъпленията в бюджета от пътните такси се очаква да бъдат 500 млн. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още