IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Balticconnector слага край на газовата изолация на Финландия

Проектът е част от плановете на ЕК за подобряване на сигурността на енергийните доставки

12:00 | 21.10.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Balticconnector Oy</em></p>

Снимка: Balticconnector Oy

През 2020 г. газовите мрежи на Финландия и Естония ще бъдат свързани чрез Balticconnector. Газопроводът ще сложи край на изолацията на Финландия от европейския газов пазар, съобщава Европейската комисия (ЕК).

Договорът за изграждането на новото съоръжение беше подписан по-рано днес по време на срещата на Съвета на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел. Подписи под споразумението сложиха премиерите на Финландия и Естония Юха Сипиле и Таави Рийвас, както и председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

Новият газопровод е част от плановете на ЕК за подобряване на сигурността на енергийните доставки. Според Брюксел проектът е в състояние да подкрепи и икономическото развитие в Балтийския регион.

Инвестицията в изграждането на интерконектора е 187 млн. евро, става ясно от съобщението на Комисията. Връзката ще минава по дъното на Балтийско море – участъкът е дълъг около 80 километра. На финландска територия газопроводът ще е с дължина от 22 километра, а на естонска – 50 километра. Капацитетът на съоръжението е 7,2 млн. куб. м газ на денонощие.

От ЕК поставят като приоритет подобряването на сигурността на енергийните доставки. Една от стъпките в тази насока е създаването на Енергиен съюз, както и изискването всяка държава в общността да има достъп до поне три различни източника на газ.

Финландия е една от страните в ЕС, която разчита основно на руски газ. Прибалтийските страни – Литва, Латвия и Естония, също страдат от подобна зависимост. С новата връзка обаче регионът ще може да получава суровина чрез газовата връзка между Полша и Литва. Така страните ще могат да диверсифицират не само пътя на газа, но и неговият източник.

От Брюксел допълват, че до 2020 г. 5,35 млрд. евро ще бъдат инвестирани в приоритетни европейски проекти по Механизма за свързване на Европа. Така ще бъде подобрена пазарната интеграция. Проектите могат да получават до 75% финансиране по механизма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още