IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балтийският газов конектор слага край на изолираността на Финландия

Изграждането на липсващите връзки между газовите мрежи в ЕС е от ключово значение за създаването на Енергийния съюз

20:25 | 22.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Балтийският газов конектор слага край на изолираността на Финландия

Европейската комисия ще отпусне 5,4 млн. евро грант за проучванията за изграждането на Балтийския газов конектор, съобщиха от Брюксел. Съоръжението ще свърже газовите мрежи на Естония и Финландия и е необходимо за преодоляването на изолираността на финландския газов пазар.

Потокът на газ ще бъде реверсивен, тоест и в двете посоки, а капацитетът - по 7,2 млн. куб. метра на ден. Конекторът ще има три секции - по сушата на територията на Финландия (22 км) и на Естония (47 км) и по дъното на Балтийско море (81 км).

Конекторът беше обявен за проект от общностно значение през 2013 година. Очакваната стойност на проекта е 250 млн. евро. Според плановете връзката ще бъде въведена в експлоатация през 2020 година.

Изграждането на липсващите връзки между газовите мрежи в ЕС е от ключово значение за създаването на Енергийния съюз - един от приоритети за ЕК.

Балтийският газов конектор е не само първата връзка между системите на Естония и Финландия, но ще доведе и до повишаването на сигурността на доставките в района на Балтийско море, посочват още от Комисията. Заедно с изграждането на интерконектора между Полша и Литва, тази инфраструктура ще помогне за финализирането на Балтийския газов пръстен.

"Това е важна стъпка, която ще помогне за свързването на газовите връзки в източната част на Балтийско море с останалия газов пазар на ЕС", коментира комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете по време на официалната церемония по подписване на гранта.

Финландия е все още изцяло зависима от доставките на природен газ от един източник - Русия. С реализацията на Балтийския газов пръстен страната, а и регионът, ще могат да разнообразят източника и маршрутите, по които получават суровината. Това от своя страна ще помогне и за интеграцията на вътрешния енергиен пазар в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"С реализацията на Балтийския газов пръстен страната, а и регионът, ще могат да разнообразят източника и маршрутите, по които получават суровината." Ми що не напишете откъде ше дойде "разнообразието"...кога горе доле...и цената естествено , щот газта от Русия може да слезе бая ниско .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още