IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкери от Deutsche Bank, Nomura и Paschi с обвинения за фалшифициране на отчети

Обвиненията са по две отделни трансакции на деривати за прикриване на загуби от предишни инвестиции

16:19 | 01.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Шест сегашни и бивши мениджъри на Deutsche Bank заедно с двама бивши изпълнителни директори на Nomura Holdings и пет от Banca Monte dei Paschi di Siena са били обвинени в Милано в заговор за фалшифициране на отчетите на третата по големина италианска банка и манипулиране на пазара, съобщава Bloomberg.

Съдия е одобрил искане на прокурорите от Милано да се заведе дело срещу банкерите по обвинения, включващи две отделни трансакции на деривати, уредени от Nomura и Deutsche Bank, заяви адвокат по делото, който е бил в съдебната зала в събота при обявяването на решението. Международните компании също са посочени като ответници в обвинителния акт, тъй като италианският закон предвижда директна отговорност на юридическите лица при определени престъпления, извършени от техни представители. Делото е насрочено за 15 декември.

Няколко бивши изпълнителни директори на Monte Paschi и бивши банкери на Nomura също ще бъдат съдени по обвинения за възпрепятстване на регулаторите, след като разследването разкрива, че сделка от 2009 г., известна като Александрия, е била създадена да се прикрият загуби от предишна инвестиция.

Monte Paschi поиска сключване на споразумение по делото през юли. Кредиторът каза тогава, че искането е било договорено с прокурорите по разследването и ако бъде прието от съдията, банката ще трябва да се откаже от 10 млн. евро и да плати глоба от 600 хил. евро. Очаква се решението да излезе на 14 октомври.

Засега говорителите на Monte Paschi и Nomura отказват коментар, а на Deutsche Bank не отговаря на обаждания.

Прокурорите са показали как бившите мениджъри на Monte Paschi са представили неверни данни за финансите на кредитора в годините между двете сделки – едната, подписана с Deutsche Bank през 2008 г., а другата – с Nomura през 2009 г.

Разследването е показало, че с трансакциите Monte Paschi е прикрила загуби за милиарди, което е довело до фалшиви отчетеи между 2008 и 2012 г., сочи изявление на прокуратурата от 14 януари след приключване на разследването.

Изопачаването на данните за първи път попада във фокуса на вниманието през януари 2013 г., когато Bloomberg News съобщи, че Monte Paschi е използвала сделката с Deutsche Bank, известна като Санторини, за да прикрие загубите си от по-ранен контракт с деривати. Най-старата банка в света коригира отчетите си и оттогава е принудена да иска от инвеститорите помощ за възстановяване на капитала си, след като акциите ѝ се сринаха. Сега тя се опитва да убеди инвеститорите да изкупят лоши заеми за милиарди преди нова продажба на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още