IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедните региони на ЕС се нуждаят от инвестиции, но в точните сектори

Страните с по-нисък доход от средния в общността все още залагат на инфраструктурните проекти при усвояването на европейските фондове

08:57 | 12.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бедните и изоставащите региони в ЕС се нуждаят от повече инвестиции, но те трябва да бъдат насочени конкретно към човешкия капитал, иновациите, качеството на институциите. Това показват данните от доклад на Европейската комисия.

Анализът обхваща общо 47 региона в 11 страни от ЕС.

Експертите приемат като региони с ниски доходи повечето в България (без Югозападна България), Полша, Унгария и Румъния. В тях брутният вътрешен продукт (БВП), измерен по покупателна възможност, е под 50% от средното за общността. Изоставащите региони са основно в южната част на Европа – повечето региони в Гърция, Испания, Италия и Португалия. При тях БВП е под 90% от средното за общността.

Инвестициите могат да дойдат и чрез инструментите по кохезионната политика на ЕС, коментират от ЕК при представянето на доклада. Например инвестициите в човешкия капитал, подобряването на уменията на работната сила могат да бъдат насърчени чрез европесйките фондове.

В допълнение в много от регионите има проблемна инфраструктура, която може да бъде изградена със средства по политиката за сближаване на ЕС. Всъщност повечето изоставащи държави залагат именно на инвестиции в инфраструктура, но това се променя през годините – през 2000 – 2006 година например 56% от средствата от фондовете са използвани за инфраструктура, а в периода 2013 – 2020 година този процент е вече 35 на сто.

Сега средствата се насочват към човешкия капитал, което вече подсказва за промяна в приоритетите.

Парите от ЕС в бедните региони обаче все още се насочват приоритетно към транспортни проекти, но това от своя страна отразява по-голямата нужда от инфраструктурни подобрения. Данните показват още, че в страните с по-ниски от средното за ЕС доходи регионите около столиците се възползват основно от европейските средства.

По отношение на националните приоритети при инвестициите страни като Италия, Португалия, Испания, Унгари и Полша залагат на конкурентоспособността и заетостта, докато в Гърция, България и Румъния инвестициите са към околна среда, транспортна и енергийна инфраструктура. 

За да се увеличи въздействието от европейското, националното и регионалното финансиране, трябва да се премахнат хоризонталните и специфичните за отраслите пречки, възпрепятстващи инвестициите, препоръчват още от Брюксел в своя доклад.

Оценките в доклада са базирани на няколко показателя, сред които ръст на заетостта и ръст на продуктивността. От данните е видно, че между 2000 година и 2013 година повечето бедни региони в България записват ръст на продуктивността и заетостта, което е показател за постепенното откъсване от нископродуктивното селско стопанство и по-технологичните и капиталоинтензивни дейности, е записано още в доклада. Това е в основата на бъдещ дългосрочен ръст на икономиката.

В някои от изоставащите региони в Италия и Испания пък ръстът на заетостта е съпроводен с много малко повишение на продуктивността, което означава, че акцентът е бил към разкриване на работни места за нискообразовани служители, съответно и с ниско ниво на заплащане. В годините на кризата заетостта и в двете държави падна значително.

В Португалия също има силен спад на заетостта, който не може да бъде компенсиран от увеличената продуктивност, а в Гърция кризата спря и ръста на заетостта, и ръста на продуктивността. Сривът на строителния сектор и цените на имотите в южната ни съседка подсказват и колко неустойчив е бил ръстът в тези сектори в годините преди 2008 г.

От ЕК посочват още в своя доклад, че в периода 2000 – 2013 година нивата на инвестиции намаляват почти във всички разгледани региони, с изключение на тези в България и Румъния. През 2013 година обаче има стабилизиране на инвестициите, като ръстът е по-голям в изоставащите региони. 

По отношение на средата за вършене на бизнес бедните региони имат по-добър прогрес от изоставащите в периода между 2010 година и 2017 година. България обаче е изключение. Гърция пък е страната с най-бавно подобряване на средата за правена на бизнес в анализирания период.

Една от най-добре представящите се държави по отношение на предлагане на условия за развитие на бизнеса е Португалия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още