IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия увеличава заплатите на най-бедните с новия си бюджет

Цигарите, алкохолът и газираните напитки обаче ще поскъпнат значително след Нова година

12:22 | 11.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цигарите, алкохолът и газираните напитки в Белгия ще поскъпнат значително от Нова година, а заплатите на най-бедните ще се увеличат.

Това е цената на компромиса за бюджета, постигнат от дясната управляваща коалиция. Министрите намалиха с почти 900 млн. евро планираните приходи в бюджета, за да вдигнат доходите на най-бедните граждани.

Според договорката, постигната вчера, пакет цигари ще поскъпне с 32 цента, а насипният тютюн - с 2,88 до 2018 г. Още от 1 януари пакет цигари ще стане €5,93 (€5,8 сега). Покачването на алкохола е с €2,52 на бутилка, а виното със 17 цента. Белгия въведе и данък "здраве" за подсладените безалкохолни продукти от 3 цента на литър. Очакваните приходи от него са 50 млн. годишно.

Масово използваното дизелово гориво също поскъпва – с 2 евро на резервоар, като увеличението ще обхване и следващите 2 г. В момента цената му е €1/л. Затова пък цената на газа ще спадне. Правителството се отказа от планираното ново увеличение на тока, след като преди месец данъкът върху електричеството бе удвоен.

Леко нарастват и корпоративните данъци, но пък социалните вноски на работодателите ще паднат, което според правителството означава, че ще може да се наемат повече нискоквалифицирани работници и безработицата ще падне.

В малките фирми първият работник ще е безплатен за работодателя. Намаляват се и отчисленията за самонаетите. Затова пък значително се увеличават и ниските и средни заплати. Най-бедните, които работят за по-малко от 1500 евро месечно, ще получат по 140 евро към всеки фиш до 2019 г. Средната заплата от 3300 евро, ще се увеличи с 91 всеки месец, а по-високите (под €4500) – със 78. С 2% се увеличават и минималните пенсии.

Решението за бюджета идва след поредица от национални стачки, включително 2 през последната седмица – генерална в сряда и на жп транспорта в петък. Това е най-значимата данъчна реформа в Белгия от 60-те години насам. Синдикатите поздравиха дясното правителство с намаляването на данъчната тежест. Те обаче са недоволни от „захарния“ данък, тъй като освен, че ще намали приходите на магазините, ще накара хората да си купуват най-евтините безалкохолни, в които има най-много добавки.

По европейските правила всяка страна от ЕС трябва да представи за съгласуване в Европейската комисия бюджетните си планове за догодина. Не всички са щастливи от данъчната реформа обаче. Интернет страниците на премиера Шарл Мишел и на парламента, бяха хакнати вчера от групата "Анонимус Белгия". Хакерите обявиха в Туитър, че правителствтото прави грешка.

Още подобни четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 8 години
Атанасио, имах един преподавател в университета, който казваше:"Нещо, което е измислено от човек няма как да бъде сложно." 1. Икономиката според мен е малко далеч от наука.2. Иска се не само четене и мислене, но и практика. Ако вземем поне едно от горните две твърдения за верни би следвало да си напавиш сам изводите щом си мислиш, че мисленето ти се отдава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Икономиката е особена ,сложна и социална наука(иска четене и мислене) - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29тоест това са елементарни неща защото за да се върти колелото на икономиката трябва да има потребление(крайно търсене) но то спада защото спадат доходите по различни причини - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ '' Задлъжняването е просто начин за прикрита конфискация на благосъстояние'' - Алън Грийнспан - http://atlas-bg.eu/zlatoto-i-ikonomicheskata-svoboda.htmlНобелиста проф.Стиглиц го обясни в книгата ''Цената на неравенството'' Хайде да не откриваме топлата вода и съм обяснил надълго - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Как хубаво звучи думичката "граждани" !!! Де и у нас да имаше такива вместо поданици, но не какви да е а крепостни. И там има борби за защита на интересите между различните прослойки на обществото , но тези борби са между граждани. У нас това понятие е бутафория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Bones57
преди 8 години
Ами то така или иначе най вече бедните си купуват "цигари, алкохол и газирани напитки", тъй че сметките си идват баш на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още