IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Правителството няма да участва в спекулации за Deutsche Bank

Цената на акциите се срина в понеделник с над 6% до 10,62 евро за брой

15:01 | 26.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел не вижда основания да се спекулира за държавно финансиране на Deutsche Bank, заяви говорителят ѝ Щефен Зайберт, цитиран от Bloomberg. Така на практика той отхвърли твърденията в материала на списание Focus, че Меркел е отхвърлила идеята за помощ за най-голямата търговска банка. Изданието се позовава на свой анонимен източник, според когото Меркел е отказала и да се намесва в спора между банката и американските власти, които настояват Deutsche Bank да плати 14 млрд. долара заради нередности с бизнеса с облигации, гарантирани с ипотеки.

“Няма основания за такава спекулация. Правителството няма да участва в такава спекулация“, каза Зайберт в понеделник. 

След обявлението акциите на банката се сринаха до рекордно ниското ниво от 10,62 евро в понеделник. Понижението възлиза на 6,5%.

Ангела Меркел редовно се среща с изпълнителни директори от финансовия сектор, но сега Зайберт заяви, че не може да потвърди дали е имало среща на четири очи между канцлера и Джон Краян, главен изпълнителен директор на Deutsche Bank.

„Германското правителство е съвсем наясно, че американското Министерство на правосъдието в миналото е постигало споразумения с други финансови институции за компенсаторни плащания“, казва още говорителят на канцлера. „Германия очаква в края на тези преговори да се стигне до честен изход“, посочва още Зайберт.

Deutsche Bank от своя страна заяви в понеделник, че ще реши проблемите си, без да разчита на Берлин. “Джон Краян в нито един момент не е искал от германския канцлер правителството да се намеси в случая със САЩ”, каза говорител на банката.

„В момента не стои въпросът за увеличението на капитала. Отговаряме на всички регулаторни изисквания“, допълва говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още