IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на Siemens фон Пирер заплашен от доживотен затвор?

Атина иска да възроди "процеса на века" за подкупването на държавни служители

16:10 | 27.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хайнрих фон Пирер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хайнрих фон Пирер. Снимка: Ройтерс

Тъмни облаци от миналото застигат бившия главен изпълнителен директор на Siemens Хайнрих фон Пирер. Преди девет години концернът бе разтърсен от корупционен скандал за милиони евро в Гърция. Гръцката прокуратура разследваше ръководителите на гръцкото подразделение на Siemens - Siemens Hellas, по подозрение за незаконно финансиране на политически партии и подкупване на държавни служители с цел получаване на апетитни поръчки, част от които са свързани с Олимпийските игри в Атина през 2004 г.

Германската прокуратура отдавна прекрати разследването, но сега Атина ще се посвети на "процеса на века", както гръцките медии наричат аферата около модернизирането на гръцката телекомуникационна мрежа. Очевидно е, че процесът трябва да послужи за знаково дело срещу корупцията и прането на пари в страната. 

Бившият мениджър е заплашен от много по-тежко наказание, отколкото в Германия: затвор. Защото в Гърция корупцията и прането на пари в най-лошия случай се наказват с доживотен затвор. Гръцката прокуратура обвинява фон Пирер и други бивши мениджъри на Siemens, че са подкупвали гръцки политици и длъжностни лица в продължение на години, за да печелят обществени поръчки. По-конкретно, става дума за подкуп за почти 70 милиона евро, който Siemens е плащал от 1997 г. на вземащите решения в Гърция, за да се добере до поръчка на гръцкия телекомуникационен гигант ОТЕ за 700 милиона евро. За разлика от Германия, подкупването на държавни служители в Гърция няма давност.

Отговорният фактор в Siemens през годините е фон Пирер. Той застава начело на фирмата през 1992 г. През 2005 г. се премества в Надзорния съвет. След като скандалът започна се разгорещява след разследването на прокурорите в Мюнхен, бившият мениджър трябваше да освободи мястото си като шеф на надзора няколко месеца по-късно. А личното му участие в аферата за подкупа не можа да бъде доказано в Германия. И все пак фон Пирер трябваше да плати глоба. Той отхвъли вината от себе си, но все пак се съгласи на извънсъдебно споразумение за милиони евро с бившия си работодател за нанесени щети. В допълнение, той е платил и глоба за небрежно неизпълнение на задълженията на надзора. В замяна на това разследванията на прокуратурата в Мюнхен срещу него бяха прекратени.

В Атина всичко започва отначало

Сега кошмарът минава в следващия кръг. Страхувайки се от лишаване от свобода, фон Пирер няма да се появи в Гърция. Както пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, той ще бъде представляван от адвокатите си, вместо да се яви лично. Според Handelsbatt гръцкото правосъдие обаче вече обяви, че ако той не се появи, ще иска издаване на международна заповед за арест срещу него.

Siemens междувременно вече не изглежда засегната от процеса. През 2012 г. компанията постигна извънсъдебно споразумение с Гърция. На компанията не бяха наложени глоби. За сметка на това Siemens се отказа от заплащането на неплатени сметки за 80 милиона евро, подкрепи гръцки образователни и антикорупционни програми с 90 милиона евро и инвестира 100 милиона евро в своите гръцките дъщерни дружества и работните места в страната. Така като компания Siemens избегна пряка намеса в аферата. Не бе изключено обаче наказателното преследване на мениджърите.

Началото на съдебния процес е насрочено за петък. Все още обаче възниква въпросът дали изобщо той е законен. Вестник Kathimerini съобщи, че обвинителният акт от 4592 станици е само на гръцки език, очевидно поради липса на средства за превод, защото Министерството на правосъдието на страната не може да си позволи най-малко 100 хил. евро за превода на немски език. Наблюдатели смятат, че този процес е политически мотивиран. Така че е напълно неясно в каква посока ще поеме „съдебният процес на века".

Общо 76 души са обвинени – освен бившият шеф на Siemens фон Пирер също и 13 бивши служители и мениджъри от Siemens и гръцки политици и ръководители на ОТЕ. Всички обвинени бивши служители на Siemens отдавна не работят за компанията. Въпреки че процесът вероятно няма големи шансове за успех, за фон Пирер Гърция не се препоръчва като туристическа дестинация. Твърди се, че мениджър на Siemens е бил 18 месеца под арест в своята вила,  докато е избягал в Германия без знанието на гръцкото правосъдие. Процесът изглежда ще се проточи с години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още