IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas отчита по-висока печалба за първото тримесечие

Ръстът се дължи на по-големия обем търговия с ценни книжа

12:17 | 03.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

BNP Paribas отбелязва изненадващ ръст на печалбата, подкрепен от търговията с акции и облигации, както и поради понижението на провизиите за неизплатени заеми, които се свиват с 22 на сто до 592 млн. евро, пише Bloomberg.

Нетната печалба се повишава с 4,4% до 1,89 млрд. евро при очаквания на анализатори за средна нетна печалба от 1,5 млрд. евро.

Приходите на кредитора от инвестиции с фиксиран доход, валута и борсово търгувани инструменти се покачват с 32% до 1,17 млрд. евро. Общите приходи на отделите за корпоративно и институционално банкиране се повишават с 20%.

Приходите от световните пазари отбелязват ръст от 33% в сравнение със същия период миналата година до 1,75 млрд. евро, като по този критерий BNP изпреварва европейските си конкуренти, съобщават от базираната в Париж банка.

Жан-Лоран Бонафе, изпълнителният директор на BNP Paribas, е един от малкото изпълнителни директори на европейски банки, които целят да постигнат растеж чрез търговия на ценни книжа. BNP цели да увеличи приходите си от световните пазари с 5% годишно до 2020 г., стана ясно в края на март.

През първото тримесечие на 2017 г. по-големият обем търговия компенсира понижението на приходите от обслужване на клиенти на главните европейски пазари с 0,3 на сто, включително Франция, Италия и Белгия.

Акциите на BNP Paribas се търгуват на стойност от 66,05 евро за акция. Цялостният тренд е за леко покачване, след като центристът Еманюел Макрон спечели първия тур на президентски избори във Франция. Това породи оптимизъм, че той ще победи опонента си - националиста Марин льо Пен, на балотажа в края на тези седмица.

Останалите големи европейски банки изостават от американските си конкуренти в търговията с ценни книжа. Общите приходи от търговия с акции и облигации в долари на Barclays Plc, Deutsche Bank AG, UBS Group AG и Credit Suisse Group AG се понижават с 6% през периода януари-март, докато тези на петте най-големи банки, базирани в САЩ, се покачват с 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още