IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas печели 2,56 млрд. евро през второто тримесечие

Ръстът на приходите от търговия с облигации беше засенчен от спада при търговията с акции, но общите приходи са нагоре с 2,2% до 11,32 млрд. евро

10:11 | 28.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Нетната печалба на най-голямата френска банка BNP Paribas SA е почти без промяна през второто тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на миналата година, след като ръстът на приходите от търговия с облигации беше засенчен от спада при търговията с акции, а ниските лихвени проценти накърниха резултатите от потребителското банкиране, предава Bloomberg.

За периода април-юни нетната печалба расте с 0,2% на годишна база до 2,56 млрд. евро. Това е над очакваните от анкетираните от агенцията анализатори за 2,2 млрд. евро.

Банката постигна добро представяне през това тримесечие, благодарение на интегрирания си и диверсифициран бизнес модел във все още предизвикателния контекст, коментира главният изпълнителен директор Жан-Лоран Бонаф.

55-годишният Бонаф ръководи банка, която се представя по-добре в сравнение с повечето от европейските си конкуренти през тази година, след като предприе допълнителни стъпки за увеличаване на капитала, щадейки BNP от дълбокото преструктуриране на отдела за търговия с финансови инструменти, каквото конкуренти като Deutsche Bank AG предприеха.

Рекордно ниските лихвени проценти и строгите правила накърниха рентабилността на големите банки, а решението на Великобритания да напусне Европейския съюз втрещи пазарите и помрачи икономическите перспективи дори повече.

Общите приходи на BNP са нагоре с 2,2% до 11,32 млрд. евро спрямо средната прогноза на анализаторите за приходи в размер на 11 млрд. евро. Банката отчете и 597 млн. евро от дела си във Visa Europe.

Планът на кредитора за съкращаване на разходите и реформиране на инвестиционното банкиране е далеч по-прост в сравнение с течащите преструктурирания в Deutsche Bank и Credit Suisse Group AG, тъй като широчината и разнообразието на дейностите на BNP й предоставят източници за генериране на по-постоянна печалба.

Приходите на BNP от инвестиционно банкиране са нагоре с 1,4%, благодарение на търговията с облигации заради свързаните с Brexit пазарни турбуленции. BNP Paribas съкращава около 12% от разходите в дивизията, която е сред малкото от големите европейски инвестиционни банки, която очаква ръст на приходите. През февруари беше поставена цел за среден годишен прираст на приходите от поне 4% до 2019 г.

Приходите от търговия с финансови инструменти с фиксирана доходност се повишават със 17%, докато от търговия с акции е надолу с 19 на сто.

За да засили капиталовата си база, френската банка продава част от американския си бизнес по банкиране на дребно. Базираната в Хонолулу First Hawaiian Inc., притежавана от BNP, ще се опита да набере максимум 485 млн. долара от първично публично предлагано. След него BNP ще държи около 85% от банката.

Отчетът показва още, че предданъчната печалба от френското поделение за потребителско кредитиране е надолу с 10% до 398 млн. евро, тъй като ниските лихви притиснаха маржовете. Печалбата преди данъци в италианското поделение Banca Nazionale del Lavoro почти се утрои до 65 млн. евро след спад на провизиите за лоши кредити.

Френската банка, която иска да постигне възвръщаемост на капитала от 10% през 2016 г., губи 17% от пазарната си капитализация от началото на годината. В края на първото шестмесечие BNP Paribas постига възвръщаемост на капитала от 9,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още