IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit или Bremain – това е въпросът*

По-вероятно е по-ранно гласуване през 2016 г. за излизане или оставане на Великобритания в ЕС и вот за оставане

13:34 | 30.12.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-сериозният въпрос пред британския парламент за периода 2015-2020 г. ще бъде референдумът за излизане (Brexit) или оставане (Bremain) в ЕС, който премиерът на страната Дейвид Камерън обеща да проведе преди края на 2017 г.

Въпреки че някои консерватори се изказват за отлагане на референдума до самия край на 2017 г., три са причините, поради които той най-вероятно ще се проведе през 2016 г., пише в анализ за “Светът през“ на Economist Джон Пийт.

Според него по-ранното гласуване може да е по-трудно за спечелване от евроскептиците, тъй като Камерън е все още в своя „меден месец” - времето преди средата на мандата му. По-добре е въпросът да се реши преди следващата конференция на консерваторите през октомври.

Освен това 2017 г. е изключително лоша година за такъв референдум: във Франция и Германия ще се провеждат избори и няма да им е до помощ за Великобритания, а през втората половина на 2017 г. Великобритания трябва да поеме ротационното председателство на ЕС.

Налице е и предположение, че след някои отстъпки от европейските му партньори Камерън ще проведе и лесно ще спечели вота „за” оставане в ЕС, по подобие на лейбъристкия премиер Харолд Уилсън, който зададе същия въпрос на референдум през 1975 г.

Но това е оптимистичен вариант. За разлика от 1975 г., днес кампанията срещу оставането в ЕС разполага със сериозен финансов ресурс и е добре организирана. Няколко масови вестника ще защитават тезата за напускане на ЕС, докато през 1975 г. това беше позицията единствено на левия Morning Star, пише още Пийт.

Други два фактора настроиха колебаещите се избиратели срещу членството в ЕС. Единият е фактът, че английската икономика в момента се справя много по-добре от тази на еврозоната. Това насърчава хората, които смятат, че сега е добър момент за „освобождаване от мъртвата хватка“ на ЕС. Вторият е нарастващата загриженост за емиграцията и бежанците, свързани в съзнанието на британците с правото на свободното придвижване на хора - ключово условие за членство в ЕС. Евроскептиците твърдят, че само чрез напускане на ЕС Великобритания може да си върне контрола над границите.

Всичко това значи, че Камерън ще се изправи пред по-сериозна битка, отколкото очакваше досега. Все пак той би имал надмощие, ако набляга на негативните последици от излизането от ЕС. Икономическите рискове от напускането на ЕС са ясни: много големи предприятия и чуждестранни инвеститори предупреждават, че това може да доведе до загуба на работни места и изтегляне на преки чуждестранни инвестиции. Освен така не е ясно какви ще бъдат отношенията на Великобритания със Съюза след евентуалното ѝ напускане.

Ако иска да запази достъпа до единния пазар, като Норвегия или Швейцария, Великобритания ще трябва да продължи да спазва европейските регламенти и да плаща средства в общия бюджет. Но ако иска да избегне правилата на ЕС и да спре да плаща купища пари, то ще загуби привилегирования си достъп до единния пазар.

А освен това трябва да се помисли и за Шотландия. Ако Великобритания гласува „за” напускане на ЕС, шотландските националисти незабавно може да поискат нов референдум за независимост (както подсказа лидерът им Ник Старджън). И почти сигурно ще го спечелят. По този начин излизането от ЕС би означавало същевременно разпадане на Великобритания. Това също така би довело до оставка на премиера и заместването му с много по-евороскептичен представител на торите.

Шотландският референдум през септември 2014 г. показа, че негативните кампании и фокусирането върху рисковете работят за запазване на статуквото. И както при Шотландия инерцията вероятно ще помогне: изправени пред избор между запазване на статуквото и скок в неизвестното, периферните избиратели биха избрали първия вариант.

Въпреки това, ако Камерън заложи на негативна кампания, рискува да изпусне контрола и да даде преднина на привържениците на напускането. За да се справи с този риск, той трябва да изработи собствено позитивно послание.

Това ще е трудно за някого, който е прекарал толкова време в атаки срещу ЕС. Но Камерън може да изтъкне четири пункта в своя полза. Един от тях е, че членството не означава само единен пазар, но и потенциални ползи от голяма нова сделка със САЩ и Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Би било перверзно Лондон да напусне свободния  пазар с ЕС точно сега. Втората точка е геополитическото предимство на ЕС при агресивна външна политика на руския президент Владимир Путин, който ще е щастлив от едно излизане от ЕС. Третата е да се подчертае колко се е променил ЕС под влиянието на Великобритания.

Последната точка на Камерън е, че всяко напускане на ЕС ще е необратимо. Ако Великобритания напусне съюза, но животът навън не ѝ допадне, е сигурно, че няма да има път назад. Ако обаче остане, може да промени мнението си в рамките на едно или две десетилетия.

Теоретици, а и много гласоподаватели биха заключили, че изборът за оставане в ЕС носи много повече възможности в бъдеще.

*Brexit - излизане на Великобритания от ЕС (от англ. Britain + exit), Bremain – оставане (Britain + remain)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Знам, че тези 3.52% никога няма станат 0.1%. Престани да пълниш форума с марксизъм-ленинизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Явно не знаеш кое е с отрицателна лихва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Кенефаа ЕС, ще рухне под тежестта на икономическата си несъстоятелност, а не поради политическата си такава!Гърция, Испания, Италия и Португалия са неспасяеми. Дори и да направят някакъв "фокус", с който някоя от тези страни да напусне Еврозоната, но да остане в ЕС, населението от цяла Южна Европа масово ще мигрира към Великобритания. Познайте как ще се чувстват британците и какво ще мислят за това!Германия до 5 години престава да е тотален експортьор, в условията на рецесивен и фалирал в южната си част ЕС!Повечето хора, в момента, живеят с представата за ЕС от 2000г. и Германия от 1970г.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
За пореден път твърдиш пълни безсмислици. ЕЦБ намали лихвата до -0.3% в момента, а не 0.1% и лихвата по италианския дълг не пада. Тази лихва се формира от много показатели, не само от основната лихва. Италия трябва да напусне еврозоната и да се върне националната си валута за да могат лихвите да са под контрол. Дефицитът никога няма да изчезне, без значение колко е лихвата, защото всяко правителство е принудено да харчи повече отколкото събира во век и веков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Англия има най-големият общ дълг в света над 500% спрямо БВП така ,че е въпрос на време - не да ли а кога Тук - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Бившият банкер го каза точно ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее'' но не споменава за лихвата защото означава да се самоизобличи Ето БВП,дългът с лихвата и дефицитите в ЕС - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlИталия - 3,52% лихва по 2,154трлн. дълг = 75млрд. а дефицита е 46 млрд. - казано просто намалят се до 0,1% лихвите с данък и няма дефицит ПОВЕЧЕ - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Всички медии в UK са привърженици на ЕС, особено BBC, The Guardian, Sky и т.н. BBC са получили и до днес получават милиони субсидии от Брюксел за тяхната модернизация и те няма да ухапят ръката, която ги храни. Щом те самите признават за предимството на евроскептиците значи повече 55% искат вън от ЕС, а не по-малко. Великобритания е най-евроскептичната страна в Европа все пак и независимо, че в подкрепа членството на ЕС се харчат много пари противниците на Брюксел преобладават. Около 2/3 от депутатите в партията на Камерън искат вън от ЕС, а като добавим и UKIP сметката става ясна. Ако изключим гласовете от Шотландия а вземем само тези от Англия, Уелс и Северна Ирландия сигурно 70% искат вън от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
Същите тези твърдяха, че на изборите през май т.г. щяха да спечелят Лейбъристите, но се оказа точно обратното. Консерваторите имат пълно мнозинство. Не мисля, че Великобритания ще напусне ЕС. Просто се опитва да играя ролята на "американския троянски кон в ЕС", надявайки се да извлече определени ползи от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
В момента около 55% от британците биха гласували за напускане на ЕС след атентатите в Париж. Единствено в Лондон, Бърмингам и Гласгоу преобладват привържениците на ЕС, а из цяла Великобритания над 70% искат излизане от съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"...Ако обаче остане, може да промени мнението си в рамките на едно или две десетилетия."Дотогава няма да има от какво да излизат...и да се циганят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още