IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit - катализаторът за обновление на Европейския съюз

В центъра на преговорите трябва да бъдат гражданите и спазването на техните основни права, смятат европейските депутати

19:17 | 05.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Brexit трябва да послужи като катализатор на обновлението в Европейския съюз, подчертаха европейските депутати по време на днешната дискусия относно излизането на Великобритания от общността. Преговорният процес всъщност трябва да покаже колко взаимно са обвързани страните в ЕС, подчертаха те.

Приоритет при преговорите трябва да бъдат гражданите и защитата на техните права, записаха още европейските депутати в резолюция след дебатите. Документът е публикуван на страницата на институцията.

Текстовете предупреждават Лондон да не ограничава правата, свързани със свободата на движение, преди официално да напусне ЕС. Брюксел трябва да намери и отговор на опасенията на британските граждани, които живеят на континента, свързани със загубата на права.

Резолюцията припомня още, че Великобритания остава член на ЕС - с всички права и задължения, включително и финансови, до напускането на общността. Някои от задълженията ще продължат и след това.

До официалното излизане Лондон няма право да води търговски преговори с трети страни, нито двустранни разговори с отделните държави в ЕС, предупреждава още резолюцията.

Евродепутатите призовават и двете страни да преговарят добросъвестно и при пълна прозрачност, за да се осигури организирано оттегляне на Обединеното кралство.

Преговорите за Brexit ще бъдат водени от Европейската комисия от името на всички държави в ЕС, но сделката ще трябва да получи финалното одобрение от Европейския парламент.

По време на дискусиите в Страсбург стана ясно, че евродепутатите няма да приемат компромис между сигурността и бъдещата икономическа връзка между ЕС и Великобритания. Разговори за евентуални преходни разпоредби ще бъдат възможни едва след постигането на напредък по споразумението и те ще бъдат за срок от не повече от 3 години.

Темата за Brexit можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още