IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да доведе до по-малко работни места в банковия сектор

Няколко банки, сред които и JPMorgan, планират да изместят част от служителите си от Лондон

08:44 | 08.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

JPMorgan Chase & Co. планира да премести хиляди служители от клоновете си в Лондон в разширени офиси в Дъблин, Франкфурт и Люксембург, тъй като се подготвя Обединеното кралство да загуби лесния си достъп до европейския общ пазар след Brexit, пише Bloomberg, позовавайки се на думи на главния инвестиционен банкер на фирмата. 

„Ние смятаме да използваме трите си съществуващи клона в Европа като главни места за нашия бизнес. Ще се наложи да преместим хиляди хора в краткосрочен план, за да сме готови за деня, в който преговорите ще приключат. След това ще се концентрираме върху числата в дългосрочен план“, казва Даниел Пинто в интервю.

Световните банки се подготвят да преместят част от операциите си в нови или разширени поделения в континентална Европа, след като премиерът на Великобритания Тереза Мей започна преговорите по официалното излизане на страната от Европейския съюз. Преди референдума през юни 2016 г. изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймон заяви, че около 4 000 служителя може да бъдат преместени, ако Brexit се осъществи. През януари той коментира, че броя на преместените служители може да варира в зависимост от изхода от преговорите.

„Ние трябва да се подготвим за сценарий, в който няма да има лесен достъп до европейския пазар. Затова трябва да преместим значителна част от бизнеса си извън Обединеното кралство, за да можем да продължим да обслужваме клиентите си от Европа. Ще трябва да изчакаме да видим каква сделка ще бъде постигната и ще видим какво ще предприемем след това“, допълни Пинто.

Други банки, които ще преместят част от служителите си, включват Deutsche Bank, която заяви, че може да премести 4 000 служители от Лондон, Barclays Plc, които ще активират плана си за действие в извънредни ситуации в рамките на шест месеца, и Goldman Sachs, които най-вероятно ще започнат да преместват работни места следващата година.

Standard Chartered и Barclays обмислят бизнеса им да се базира в Дъблин, докато предпочитаната дестинация за Goldman Sachs и Morgan Stanley е Франкфурт. Люксембург е популярен сред застрахователите и управляващите активи, като застрахователният гигант American International Group съобщи, че планира да отвори клон в града.

Лондон може да загуби 10 хлд. позиции в банковия сектор и още 20 хлд. в сферата на финансовите услуги според проучвания на мозъчния тръст Bruegel. Други експерти прогнозират свиването на работните места да варира между 4 хлд. до 232 хлд. работни места.

Пинто е оптимистичен за представянето на пазарите в Близкия изток и Северна Африка, където JPMorgan планира да увеличи служителите с 200. Банката също планира да развие бизнеса си с обработка на плащанията, услугите си по пазене на активи и инвестиционното банкиране. Пинто съобщи това в кулоарите на конференцията Euromoney в Саудитска Арабия. Държавата е започнала да прави редица безпрецедентни реформи, за да диверсифицира икономиката извън нефтената индустрия.

„Бизнесът ни в региона ще се развива заедно с процеса на реформиране. Очакванията ми относно развиващите се пазари като цяло са положителни. Ние сме добре позиционирани в региона, както и в Азия, и в Латинска Америка. На местата, където съществува комбинация от финансови пазари, които не са развити на високо ниво, и бърз икономически растеж, ние можем да бъдем голяма част от процеса на реформиране“, допълни Пинто.

JPMorgan е сред банките, наети от правителството на Саудитска Арабия във връзка с продажбата на ислямски облигации на стойност 9 млрд. долара. Банката също работи по издаването на първия тираж суверенни облигации през октомври 2016 г., като приходите от него достигнаха 17,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
Финанси виж още