IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският FTSE затвори на рекордни нива

Останалата част от европейските борси приключиха с понижения

19:12 | 29.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пазарите в Европа приключиха с понижения в четвъртък, само ден преди последната сесия за тази година, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с 0,4% надолу, като банковият и автомобилният сектор поведоха губещите. Британският FTSE 100 затвори на рекордно ниво от 7109 пункта. Германският DAX приключи с понижение от 0,3%, както и френският САС.

Акциите на Wall Street отчитат спад след първоначалния си ръст при стартирането на търговията, но все пак има надежда, че Dow Jones industrial average най-накрая ще удари 20 000 пункта.

Най-губещият в банковия сектор бе Credit Suisse. Акциите на швейцарската банка поевтиняха с над 3,5% след новините, че американските власти разследват продажба на облигации на Мозамбик, които са използвани за закупуването на военно оборудване вместо за улов на риба тон.

В Италия икономическият министър Пиер Карло Падоан каза, че рекапитализацията на Monte dei Paschi ще стартира до 2-3 месеца и добави, че планът за компенсиране на инвеститорите на дребно е бил договорен с Европейската комисия, съобщи Ройтерс. Акциите на банката са изключени от търговия от миналата седмица. Всички останали италиански банки отчетоха спад на цените на акциите си в четвъртък, като Banco Popolare се представи най-зле.

Акциите на германския производител на пластмаса Covestro се търгуваха на дъното на Stoxx 600 със спад от над 3,7%, след като DZ Bank понижи оценката за акциите от „hold” на „sell”.

Компаниите в сектора на суровините също приключиха с над 1% надолу след силния ръст по време на търговията в сряда. Китайските власти са напът да затегнат одита на международните инвестиции от национални компании, съобщи Ройтерс.

Акциите в телекомуникационния сектор се възстановиха леко в сутрешната търговия, след като се представиха най-зле при стартирането на сесията. Италианският държавен кредитор CDP обяви в четвъртък, че няма да купува от Telecom Italia, след като френската Vivendi реши да увеличи дела си в италианската телевизионна компания Mediaset.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още