IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на европейските работници във Великобритания удари рекордни нива

Данните показват, че броят на работещите румънци и българи също нараства въпреки вота за Brexit

22:28 | 16.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на гражданите на Европейския съюз (ЕС), които работят във Великобритания, е ударил ново рекордно ниво, сочат официални данни.

Оценките показват, че 2,37 млн. души от страните членки на ЕС, без да се включва Великобритания, са били наети между април и юни тази година в страната, предава Independent.

Данните са със 126 хил. повече спрямо същия период на 2016 г. - включващ вота за Brexit, и най-високото ниво от началото на статистиката преди 20 години.

Данните, които показват страната на раждане на работниците, а не националността, също сочат ръст.

Старши статистикът за пазара на труда в Националната статистическа служба Мат Хюс казва: „Броят на работниците родени на други места в ЕС продължава да се увеличава, но годишният темп на промяна се е забавил значително“.

През второто тримесечие на тази година е имало малко над 1 млн. души от 14-те най-стари страни членки на ЕС, включително Германия, Италия, Испания и Франция, които са били ангажирани във Великобритания.

За сравнение, през второто тримесечие на 2016 г. броят им е бил 947 хил. души.

Наблюдава се и ръст в броя на румънците и българите, работещи във Великобритания, като за периода април-юни те са достигнали 337 хил. души.

Припомняме, че ограниченията за работници от двете страни във Великобритания бяха вдигнати през януари 2014 г.

В същото време обаче се наблюдава спад в броя на гражданите на 8 от страните от Централна и Източна Европа, работещи във Великобритания.

През периода е имало 997 хил. работници на Острова от страните, присъединили се към ЕС през 2004 г. - Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения.

Броят им отчита понижение от около 11 хил. души на годишна база, като това е първият път след референдума, в който спада под 1 млн. души.

Данните показват още, че броят на международните граждани извън ЕС, които работят във Великобритания, също е намалял – с 18 хил. до 1,2 млн. души на годишна база.

От статистическата служба казват, че оценките са свързани със заетите лица и не трябва да бъдат ползвани като показател за потока чужди мигранти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
европейският съюз НЕ Е ДЪРЖАВА и той граждани няма. В случая правилното би било "граждани от страните членки на ЕС". Европейското гражданство е нещо абсолютно фиктивно и неговите измерения като на "световното гражданство". Не съществува държава Европа или европейски съюз, една лъжа изречена и милион пъти пак си остава лъжа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още