IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на Европа, което зависи от нови правила на играта

Сега, повече от всякога, елитът на Европа не трябва да взима нещо за даденост

09:02 | 14.01.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гласоподавателите се обърнаха срещу „системата“ във Великобритания и САЩ през 2016 г., но политиците в еврозоната се надяват, че разрастващата се глобална икономика ще им помогне да защитят статуквото през 2017 г. Те ще имат по-добър шанс за успех, ако вместо това се фокусират върху предизвикването на революция отвътре, пише главният пазарен стратег на JPMorgan Asset Management Стефани Фландърс за Financial Times.

Както вотът за Brexit, така и победата на Доналд Тръмп бяха определени като „популистки“. Има нещо общо между тези две събития: те отразяват желанието не само към промяна на системата, но към цялостно изчистване от систематичните начини за правене на нещата.

Водещите политици в континентална Европа гледат към разгръщащата се официална анархия във Великобритания и САЩ със страх и учудване, но в сърцата си вярват, че това не може да се случи и на стария континент – особено сега, когато САЩ и глобалният растеж явно вървят напред. Индикаторът на Европейската комисия (ЕК) за икономическите настроения в еврозоната скочи миналия месец до най-високото си ниво от пет години. Европейските фондови пазари също спечелиха от т.нар. animal spirits в САЩ (терминът "аnimal spirits" е използван за първи път от Кейнс и описва инстинктите и емоциите, които оказват влияние върху човешкото поведение, и може да се измерят например в потребителско доверие – бел. ред.) и от идеята, че по-високите американски и глобални лихвени проценти ще насърчат печалбата на европейските банки.

Сега обаче, повече от всякога, елитът на Европа не трябва да взима нещо за даденост. Вече знаем, че икономическите и политическите цикли се движат с различна скорост, пише Фландърс. Просто попитайте Хилари Клинтън, която не успя да спечели жизненоважните щати от Средния запад въпреки нарастващото заплащане в САЩ и икономика, засилваща се през по-голямата част от миналата година. Междувременно за много от обикновените гласоподаватели в еврозоната най-видимият ефект от по-силната глобална икономика през следващите месеци ще бъде поскъпването на бензина.

Букмейкърите може и да са прави, поне този път. В края на годината инвеститорите и гласоподавателите може да открият, че Ангела Меркел все още е канцлер на Германия, а Марин Льо Пен е просто лидер на Националния фронт във Франция. Но това не означава, че „системата“ е в безопасност, а просто, че продължава да живее, за да се провали някой друг ден.

Какво научихме от началото на века? Научихме, че за силно задлъжнелите икономики постигането на разумен темп на номинален растеж е фундаментален за преодоляването на финансовите кризи. Научихме и, че е много трудно да постигнеш това в потиснати икономики, които разчитат единствено на паричната политика за подкрепа.

Еврозоната трябва тепърва да овладее тези предизвикателства. Тя няма да постигне инфлация от 2% през следващите три години, дори по самите оценки на Европейската централна банка (ЕЦБ). Въпреки че прогнозите за растеж за 2017 г. са ревизирани нагоре, не се очаква еврозоната да се разрасне по-бързо от миналата – в рязък контраст със САЩ, където се очаква растежът да се ускори рязко през 2017 и 2018 г.

Въпреки това ЕЦБ е напът да намали леко подкрепата си за икономиката през 2017 г., а рефлационните настроения в САЩ означават, че дългосрочните лихвени проценти в Европа ще се повишават. Ако нищо не се промени, еврозоната ще има и по-стегната фискална политика тази година след две години, в който по-високите разходи допринесоха скромно за икономическия растеж. Инвестирайки повече, отделно и заедно, в отбрана и сигурност, може да помогне на икономиката на Европа, докато в същото време предостави някои отговори на опасенията на гласоподавателите около личната безопасност. Засега обаче няма много признаци, че това ще се случи, продължава Фландърс.

Гледайки в по-дългосрочен план, по-тежкият урок от последните няколко десетилетия е, че ефектите от вълната на глобализацията, която започна през последните десет години на 20-и век, са много по-сложни от тези на предишната вълна, която достигна върха си преди Първата световна война. Ричард Болдуин, професор по междунардна икономика, резюмира това много точно в новата си книга – The Great Convergence. Движещата сила на старата глобализация бе понижаващата се цена на движението на стоки. Движещата сила на последната вълна е понижаващата се цена на движението на идеи.

Както проф. Болдуин посочва, правителствата, които се опитват да помогнат на хората да се справят добре в тази нова среда, трябва да преосмислят старите си подходи. Важните уроци са по-големият фокус върху услугите отколкото върху производството и повече инвестициите в хора и места отколкото само в заводи и компании. Но това са само бегли щрихи. Още по-фундаментално наблюдение от книгата му е, че последствията от тази модерна глобализация за хората, компаниите и страните са станали по-трудни за предвиждане. Човек не може да различи победителите и загубилите по сектора, в който са или по съществуващите им умения.

Това не означава, че трябва да се откажем от „експертите“. Но гласоподавателите с право чувстват, че отговорите не могат да открити на познатите стари места. Успехът на европейския проект преди бе измерван чрез броя на общи правила, които са били договорени и размерът на конвергенцията, която е била постигната. Това обаче не е начинание, което ще процъфти в свят, в който гласоподавателите искат старите правила да бъдат разкъсани и в който новите сили на глобализацията най-малкото отдалечават страните в еврозоната още повече една от друга.

Централните банкери явно мислят, че европейският проект ще бъде в безопасност, ако основните политически лидери оцелеят през следващите 12 месеца. Неговата сигурност зависи единствено от нов показател за успех и от това политиците да приемат, че постигането на подходящ темп на икономически растеж за всеки член на клуба на Европа в този нов свят зависи от нещо повече от просто поддържането на този клуб цял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 7
Птица
преди 7 години
http://***.rferl.org/a/us-president-obama-extends-sanctions-russia-agression-in-ukraine-one-year-march-2018/28232805.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 9
Птица
преди 7 години
Що СКОРО И ПУТИН ЩЕ ИЗРЕВЕ НА УМРЯЛО И ЩЕ ОБЯВИ ТРЪМП ЗА ВРАГ, МАЛКО САМО КАТО МУ ВКАРАТ НОВИ САНКЦИИ НА ТЕРОРИСТА НА ЕВРО-АЗИЯ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Танасе , има и четвърта , тя е вече дошла - интелектуалната...като измете ветъра сичко под шапката , може само да плющиш бургер с кола и пуканки пред телевизора и да се кефиш телешки като Люсиенчо какво яко бъдеще ни чака !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Бан Ки Мун(шефа на ООН) също има предвид системната криза - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи'' - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Нобелиста по икономика Пол Кругман и Лари Съмърс екс фин.м-р на САЩ признават за ''стагнация от един век'' ,че кризата е системна - http://bg.mondediplo.com/article1436.html Нещата се знаят в общи линии но доклада на ООН е грешен - https://technews.bg/article-22695.html 50 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от БВП трябва да се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Повечето граждани на света трябва да запознати с идващите 3 катастрофи 1) финансова - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/17528119949970272) петролна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/14310299871752313)екологична - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445и как може да се избегнат - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Ти кога стана фен на Тръмпа бе , ветропоказател...най-най-най...клакьор нещастен...сигурен бил ! Ти и миналата година беше все тъй сигурен че бежанците напрао ше счупат локомотива Германия от бачкане и демографски бум...! Клоун !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
lyusien
преди 7 години
Европа я чака бляскаво бъдеще и една от причините ще бъде избора на Тръмп за президент Европейците все по вече осъзнават че трябва да разчитат по вече на себе си и по малко на американците Икономическото състезание между тези икономически зони започна За разлика от този американски анализатор аз съм сигурен че през 2017 Е С ще има ръст близо до 3% и инфлация близо до 2% Европа ще бъде най големия икономически гигант в света с най висок Б В П най многоброино население най големия производител и износител на земеделска продукция най много иновации и най образовано население Това което трябва да стане жителите на Европа да се чустват по вече европеици и по малко германци французи българи румънци поляци или испанци И това скоро ще стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
"Централните банкери явно мислят, че европейският проект ще бъде в безопасност, ако основните политически лидери оцелеят през следващите 12 месеца."Kорабът "европейски проект" е пробит , господа банкери и вие го знаете най добре...и какво ще стане след тези 12 месеца...? Ще дойде Клинтън...или Плевелиев...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още