IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с най-ниско почасово заплащане в ЕС за 2016 г.

Ставката у нас е 4,4 евро на час, докато средното за общността е 24,4 евро, показват данни на Евростат

13:54 | 06.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е с най-ниски разходи за почасов труд в Европейския съюз (ЕС), показват данни на Евростат.

Ставката у нас е 4,4 евро на час, докато средното за общността е 24,4 евро и 29,8 евро за еврозоната. В тези данни не влизат разходите за труд в селското стопанство и публичната администрация.

В Румъния средните разходи за труд, в които се включват средствата за заплати и други разходи, като например социалните осигуровки на работещите, също са на дъното на статистиката – 5,5 евро на час. В Литва и Латвия са малко над 7 евро, а в Унгария – 8,3 евро.

По този показател най-добре са Дания и Белгия, където средните разходи за труд са съответно средно 42 евро и 39,2 евро за час. След тях са Франция и Люксембург с малко над 35 евро. 

В индустрията средните разходи за почасов труд в рамките на ЕС са 26,6 евро за час, а за държавите от еврозоната – средно 32,6 евро на час. В сектора на услугите разходите са по-ниски – съответно 25,8 евро за общността и 28,7 евро за страните, въвели еврото като валута.

В строителството средните разходи за труд са 23,3 евро за ЕС и 26,1 евро за еврозоната.

От Евростат уточняват, че данните обхващат предприятия с 10 или повече служители.

Почасовите разходи за труд са нараснали с 1,6% в еврозоната и с 1,7% в целя ЕС през четвъртото тримесечие на 2016 г. на годишна база, посочват още от европейската статистическа служба. Темпът на растеж се е ускорил леко в еврозоната спрямо третото тримесечие, когато е бил 1,4%, но за сметка на това в ЕС като цяло леко се забавя от 1,8%.

Почасовите разходи за труд в България са се увеличили с 8,0% през четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на предишната година, с което страната се нарежда на 4-о място сред членките на ЕС с най-силни повишения, показват още данните. Най-голям ръст е отчетен в Румъния (с 12,3%), Литва (с 10,7%), а Латвия е само с 0,1 процентен пункт преди нас – с 8,1%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
имат достойни пенсии, щото не са живяли и работили през комунизъм и нямаше кой да им ги открадне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
Не отчиташ разликата в жизнения стандарт. С 1000 лева в София можеш да живееш, но силно се съмнявам, че в западноевропейска столица 500 евро месечно ще те оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Разлика от порядъка на 5,5 пъти. При 43% производителност от средното за ЕС ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още