IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред държавите с най-силен спад на заетостта в ЕС

Броят на заетите в ЕС е достигнал рекордно високо равнище през третото тримесечие

13:00 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

България е сред малкото държави в Европейския съюз (ЕС) със спад на заетостта през третото тримесечие, показват сравнителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Припомняме, че Националният статистически институт (НСИ) отчете първия спад на заетостта от няколко тримесечия насам през третото тримесечие на 2016 г. Тенденцията се потвърждава и от данните на Евростат.

През третото тримесечие спрямо второто заетостта у нас се понижава с 0,7% спрямо предходното. По този показател ни изпреварват само Латвия със спад от 1,5% и Естония с понижение от 1% за тримесечието.

На годишна база спадът на заетостта у нас е 1%. Лидер е Румъния със спад от 1,4%, следвана от Латвия и Естония, където е отчетено понижение на заетостта от по 1,1% за периода.

В ЕС като цяло заетостта се увеличава с 1,1% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година и с 0,2% спрямо второто тримесечие. За еврозоната ръстът е съответно 1,2% и 0,2%.

Според оценките на Евростат през третото тримесечие 232,5 млн. души в ЕС са били заети, което е най-високото ниво, отчитано някога.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още