IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с най-значително ускоряване на индустриалното производство в ЕС

Заедно със Словения България отчита ръст от 3,6% през февруари на месечна база

16:09 | 11.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След острото забавяне през януари България отчита най-значително ускоряване на индустриалното производство на месечна база спрямо останалите страни членки в Европейския съюз през февруари. Това показват сезонно коригираните данни на Евростат, публикувани във вторник.

От европейската статистическа служба изчисляват, че като цяло индустриалното производство в еврозоната се е понижило слабо с 0,3% на месечна база през февруари. За сравнение, след корекция през предишния месец агенцията съобщи за ръст от 0,3%.

В целия Европейския съюз също се отчита спад, макар и малко по-лек – от 0,2% през януари спрямо повишение също от 0,3% през предишния месец.


source: tradingeconomics.com

На годишна база през февруари и в двата региона се наблюдава ръст в индустриалното производство, и то доста сериозно спрямо предишния месец. В еврозоната растежът е 1,2% (спрямо 0,2% през януари), а в ЕС – 2,1% (при 1,2% през януари).

Според Евростат малко по-слабото представяне на еврозоната и на ЕС на месечна база се дължи на спада в производството на енергия (съответно от 4,7% и 3,9%) и на нетрайните потребителски стоки (1,1% и 0,9%).

Производството на капиталови стоки обаче отчита повишение и в двата региона (0,9% и 0,8%), а при междинните стоки увеличението е съответно 1,0% и 0,8% в еврозоната и в ЕС.

Най-голямо е повишението на индустриалното производство в България и Словения (3,6%), Унгария (3,4%) и Латвия (3,2%), а най-сериозно понижение има в Ирландия (-15,5%), Франция (-1,6%) и Хърватска (-1,5%).

Увеличенията на годишна база се дължат на ръстовете в производството на енергия в еврозоната (2,4%), на трайните и нетрайните потребителски стоки (по 2,0%) и на капиталовите стоки (1,2%). Подобна е тенденцията и в ЕС като цяло, като там повишението идва най-вече от капиталовите стоки (2,5%), нетрайните потребителски стоки (2,4%) и енергетиката (1,9%).

На годишна база най-добре се представя Гърция (с ръст на индустриалното производство от 11,4%), Латвия (10,6%) и Естония (9,0%). Най-зле е представянето на Ирландия (-10,0%) и Франция (-0,8%). България отчита ръст от 5,0% на индустриалното производство спрямо февруари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 7 години
:)))едно време и аз работих в завод по разпределение за няколко месеца , ами в бригадата имаше 2-3 дето си разбираха работата и я вършеха. останалите 7 за какво бяха ? започваха да се наливат с ракия още към 14:00 . бригадира навремето , като новобранец ме вкара в една стая със стари контролни платки , и вика тука всичко трябва се провери кое работи кое не , отделяш подреждаш в кутий и надписваш . след 2 седмици му викам , шефе всичко е готово - и той , абе ти нормален ли си , работа за полувин година да я свършиш за 2 седмици , сега какво ще те правя? та така за многото хора по заводите , в плановата икономика му се вика скрита безработица :))) . видяхме докъде ни докара . в модерен завод влизал ли си , ей така от любопитство :))) . на никой не му трябват лежляци , щото гони цена и всеки дето се мота да си ходи у дома . и не е зле да се раходиш в околните държави , еле па тия дето не са в евросъюза . мноооого ще си промениш мнението за бяла държава и аборигенска държава :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
Dimat
преди 7 години
Абе,вие работата на ишлеме за "индустриално" производство ли я считате?При социализма това си беше ширпотреба,съпътстващо производсто и въобще не влизаше в разчетите на индустриалното производство.Преди около месец писаха с невероятен апломб,че са открили завод(!!!),за палети,в който щели да работят,мисля,че беше около 100 работници!!!Страхотна работа!Някога работех в завод с около 4500 работници и служители, в който в цеха за оснастка(изработка на палети,скеле и тем подобни "изделия"),работеха повече работници отколкото в този "завод".Посочете на хората,къде в Страната на ишлемето,се изработват изделия,носещи висока добавена стойност.Я има едно-две цехчета,я не.Сега разбирате ли,защо господарите от запада все ни размахват пръст,за ниската ни производителност - ами с работа на ишлеме,кабели,дръжки за автомобилни врати,ниската производителност е предопределена и неизбежна.Това са производства,които се прехвърлят в аборигенските държави,а крайният продукт,в "белите" държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 7 години
още данни че е по добре без правителство, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още