IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цакалотос: През 2016 година гръцкият бюджет ще е с излишък

Страната няма да има нужда от нови заеми, смята бившият финансов министър

10:39 | 12.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цакалотос: През 2016 година гръцкият бюджет ще е с излишък

През 2016 година бюджетът на Гърция ще има излишък и по тази причина няма да се увеличава задлъжнялостта на страната. Това обясни по време на пресконференция в Александруполис бившият финансов министър Евклидис Цакалотос, пише „Етнос”.

Няма да има нужда от нови заеми, за да бъдат покрити дефицити, каза още той в своята реч, част от предизборната кампания в южната ни съседка.

Финансовият министър на Ципрас отхвърли обвиненията, че тяхното правителство е увеличило задълженията на Гърция с 90 млрд. евро, сочейки че единственото увеличение е от 10 млрд. евро, необходими за стабилизиране на гръцките банки. Допълнително има и буфер от 15 млрд. евро за банките, който може да бъде ползван, ако се наложи. 

"Ако до 1 януари 2016 година банките в страната бъдат рекапитализирани, 100% от депозитите на гърците ще бъдат запазени", каза той и допълни, че кризата в банковия сектор е била причинена от опасенията от Grexit и изтеглянето на депозитите. 

Цакалотос призна още, че заради готвените данъци фермерите ще бъдат подложени на голяма тежест и в тази си част споразумението е много лошо.

„Има обещание не само от нас, но и от всички партии, че ще бъдат търсени начини това да се коригира”, каза още той.

Развитието на дълговата криза в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още