IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания е продала почти 750 млн. долара в крони след вота за Brexit

Ходът на централната банка цели отслабване на кроната

21:24 | 28.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Дания е продала почти 750 млн. долара в крони, за да отслаби валутата си, след като в петък стана ясно, че британците са гласували за излизане от Европейския съюз. Това сочат изчисления на най-голямата скандинавска банка Nordea, цитирани от Bloomberg.

Заради търсенето на убежища сред пазарите вследствие на вота около Brexit кроната е поскъпнала до най-високите си нива спрямо еврото от над десетилетие, принуждавайки централната банка да се намеси, за да защити обвързаността на валутния курс.

Банката вероятно е продала около 5 млрд. крони (744 млн. долара) в петък, твърди Ян Стоорп Нилсен, старши анализатор в Nordea в Копенхаген. Инициативата идва, след като през май за пръв път от февруари миналата година централната банка се намеси, за да отслаби кроната, тъй като обвързаният курс на Дания към еврото се оказа под атаката на спекулантите. Намесите през май достигнаха 23,6 млрд. крони.

Банката трябва да публикува официални данни за интервенциите си на 4 юли. Чуждите резерви са с около 42% по-малко спрямо пика си през март миналата година, когато бяха равни на почти половината от брутния вътрешен продукт на Дания.

Макар че Швейцария бе принудена да се отвърже от еврото, датчаните предпочетоха да намалят лихвените си проценти доста под нулата, спирайки продажбата на държавни облигации и изливайки рекорден обем крони на пазара, за да отслабят валутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още