IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС влизат в ожесточено състезание за базираните на Острова банки

Европейски орган на ЕС ценни книжа и пазари в момента проучва начини за ограничаване на конкуренцията, за да се избегне прекомерно разхлабване на стандартите

08:28 | 11.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Разликата във финансовите правила на Европейския съюз (ЕС) позволява отделните държави да се конкурират за домакинството на операциите на базираните във Великобритания инвестиционни банки след Brexit чрез предлагане на по-свободни регулаторни стандарти, пише Ройтерс.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е банков надзорен орган в еврозоната, но съгласно правото на ЕС не разполага с пряка отговорност за поделенията на банките, които се занимават с пазарна търговия, макар и те да са най-рисковите за бизнеса им.

До голяма степен това се определя от ролята на ЕЦБ на надзорен орган в еврозоната, която институцията пое през 2014 г. Повечето от инвестиционните операции обаче са базирани в Лондон и затова останаха встрани от новите регулации.

Банките обаче вече искат да се преместят тези операции, за да продължат да търгуват континентални ценни книжа, след като Великобритания напусне ЕС.

Конкуренцията между останалите държави да ги привлекат обаче привлече вниманието и предизвика опасения у ЕЦБ, че се подкопава последователната й цел за изземване на регулаторните функции навсякъде в блока.

Несъответствията в законодателството на отделните държави членки означава, че инвестиционните звена на банките биха могли да бъдат предмет на различни нормативни изисквания. Това повишава опасенията, че някои от тях ще поемат повече рискове, отколкото други регулатори биха считали за подходящи.

От водещите градове в рамките на еврозоната най-подходящи за привличането на инвестиционните операции на банките от Острова са Франкфурт, Дъблин, Люксембург и Мадрид, които вече влязоха в остра конкуренция.

В центъра на вниманието сега е степента, до която националните регулатори ще позволят да се разхлабят стандартите за инвестиционна търговия.

Отделно обаче, освен мястото, където банката ще прави сделки, е и звеното за наблюдение на риска. То на практика може да ограничи преместването на работни места, тъй като процесът по управление на риска може да си остане базиран в Лондон.

Това също означава, че съответната държава, приела инвестиционно звено на банка, както и по-широкият регулатор в еврозоната, няма да имат пълен контрол върху инвестиционната дейност.

Подходът на някои регулатори към Brexit предизвиква недоволство сред някои страни. Миналия месец Ирландия се оплака на Европейската комисия, че се подбиват цените в градовете конкуренти за домакини на финансовите компании, напускащи Великобритания.

Европейски орган на ЕС ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) в момента проучва различни начини за ограничаване на нелоялната конкуренция между националните регулатори, но засега отказва коментар.

Досега банките не показват желание да преместят работни места в Мадрид, позовавайки се на други фактори - като например относително ниския суверенен кредитен рейтинг на Испания.

Държавите са разнопосочни и в това как ще оценяват рисковите модели на банките за инвестиционните им операции. Според някои рисковите модели ще бъдат одобрени веднага, ако не се променят спрямо тези, прилагани във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още