IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да промени правилата на програмата си за покупка на облигации

Доходността на много от германските ДЦК е под депозитната лихва на ЕЦБ, поради което не могат да участват в програмата

21:27 | 30.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ може да промени правилата на програмата си за покупка на облигации

Европейската централна банка може да се наложи да промени правилата на своята мащабната програма за покупка на облигации заради недостиг на немски дълг, пише Wall Street Journal. 

ЕЦБ планира да купува по 60 милиарда евро активи всеки месец поне до септември 2016, за да даде тласък на икономиката на региона. Германските държавни облигации представляват крайъгълен камък на програмата, възлизащи на около 11 милиарда в месечни покупки. ЕЦБ обяви, че ще купи облигации с матуритет от две до 30 години, стига доходността им да е над нейната депозитна лихва от -0,2%.

Но доходността на много германски облигации вече е под това ниво. Собствените правила на ЕЦБ не и дават възможност да купува 42% от издадените германските държавни облигации, в сравнение с 28% малко преди 9 март, когато програмата за стимулиране започна, според данни на Tradeweb.

Много търговци казват, че централната банка ще изчерпа възможността за покупки, освен ако не промени правилата на програмата.

По-голямата част от немските книжа се държат от пенсионни фондове, застрахователи и банки, които ги купуват по регулаторни причини и поради това в по-голямата си част не са склонни да се разделят с тях.

Освен това германската хазна планира да издаде още само няколко емисии до края на програмата на ЕЦБ.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги обаче заяви миналата седмица, че опасенията за недостиг на облигации са неоснователни. Някои анализатори също са съгласни. Джъстин Найт, стратег в UBS, отбелязва, че има изобилие от облигации, издадени от правителствени агенции, с доходност над депозитната лихва на ЕЦБ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още