IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано запази паричната си политика без промяна

Банката дори остави вратата отворена към още покупки на активи, ако перспективите се влошат

15:30 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано в четвъртък остави позицията си по ултраразхлабената парична политика без промяна. Централната банка запази и лихвените проценти на рекордно ниски нива и дори остави вратата отворена към още покупки на активи, ако перспективите се влошат, съобщава Ройтерс.

След като миналия месец повиши перспективата за затягане на политиката, липсата на действие в четвъртък вероятно сигнализира, че коригирането на политиката ще бъде бавно и внимателно, като вероятно ще отнеме години европейската икономика да се отърси от паричната политика.

Въпреки това предвид факта, че икономиката на еврозоната се разраства за 17-то поредно тримесечие – най-добрата ѝ серия отпреди глобалната финансова криза, ЕЦБ може най-малкото да обмисли облекчаване на програмата, като запази част от останалата ѝ мощ, след като отпечата почти 2 трлн. евро, за да стимулира растежа.

Перспективите за по-слаби парични стимули обаче изнервят финансовите пазари, като инвеститорите нервно търсят сигнали за това до каква степен централните банки по света ще затегнат неконвенционалната си политика, която поддържа лихвените проценти на дъното.

ЕЦБ запази лихвения процент по депозитите на отрицателна територия и остави без промяна месечните покупки на облигации на ниво от 60 млрд. евро в съответствие с очакванията на повечето анализатори в анкета на Ройтерс.

„Ако перспективите станат по-неблагоприятни или ако финансовите условия престанат да бъдат в синхрон с по-нататъшния напредък към устойчива корекция на тренда на инфлацията, Управителният съвет е готов да увеличи размера и/или продължителността на програмата“, каза още банката.

Вниманието сега е насочено към пресконференцията на председателя на ЕЦБ Марио Драги, която ще започна в 15:30 българско време. Очаква се той да остави вратата отворена за промени в политиката през септември, но е малко вероятно да представи сериозни сигнали за следващия ход на банакта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още