IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ понижи капиталовите изисквания за Deutsche Bank

Минималното съотношение на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) беше пониженo до 9,51% за следващата година от сегашните 10,76%

17:07 | 27.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската банка Deutsche Bank ще трябва да покрие по-ниски капиталови изисквания през 2017 г. Така най-голямата търговска банка във федералната република се присъединява към други кредитни институции, които извличат полза от промяната в начина, по който Европейската централна банка (ЕЦБ) определя изискванията, посочва Bloomberg.

Минималното съотношение на базовия собствен капитал от първи ред (CET1), коeто е основен показател за финансова стабилност, беше пониженo до 9,51% за следващата година от сегашните 10,76%, след т.нар. Надзорен процес по преглед и оценка на ЕЦБ. По последни данни това съотношение беше 12,58%. Т.нар. Common Equity Tier 1 (CET1) се изчислява като съотношение между базовия собствен капитал и рисково претеглените активи на всяка от банките. 

Резултатът от прегледа може още повече да разсее опасенията за капиталите на германската банка. Миналата седмица тя се съгласи да плати 7,2 млрд. долара в рамките на споразумение с американските власти, които обвиняват Deutsche Bank в манипулации с облигации.

Сумата е около половината на тази, която САЩ първоначално поискаха и с разрешаването на спора на практика се премахва най-голямото предизвикателство пред главния изпълнителен директор Джон Краян и неговите усилия да преструктурира банката.

Акциите на Deutsche Bank, които поскъпнаха с 66% от дъното, достигнато на 26 септември, се търгуват с 2% спад до 17,44 евро на борсата във Франкфурт.

Все повече банки стават обект на понижение в капиталовите изисквания, след като ЕЦБ замени част от обвързващите изисквания с необвързващи препоръки. Благодарение на промяната е по-малко вероятно да има ограничения в дивидентите и бонусите например, обяснява Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още