IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се опасява от недостиг на облигации за количественото си облекчаване

В стенограмата от срещата на ЕЦБ през септември централните банкери подсказват за ново разширяване на програмата

17:30 | 06.10.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Централните банкери на Европейската централна банка (ЕЦБ) са предупредили на срещата си през септември за „нарастващи предизвикателства“ при избора на облигации за програмата за количествено облекчаване на банката в размер на 1,7 трлн. долара и подсказват, че тя може да бъде разширена отново, съобщава The Wall Street Journal.

По план програмата за количествено облекчаване – в рамките на която ЕЦБ купува основно държавни облигации за 80 млрд. евро месечно, трябва да приключи през март. Председателят на ЕЦБ Марио Драги каза след срещата през септември, че екипът ще прегледа параметрите на програмата, за да гарантира, че няма да свършат облигациите, които ЕЦБ може да купува.

Според стенограмата от срещата, публикувана в четвъртък, 25-членният управляващ съвет на ЕЦБ отбелязва, че последните им прогнози за инфлацията – които предвиждат постепенно ускоряване към целта на банката от малко под 2%, отчасти отразяват очакванията на инвеститорите, че ЕЦБ ще обяви допълнителни политически мерки.

Представителите „са до голяма степен“ съгласни, че „условията за финансиране трябва да останат благоприятни, за да подкрепят възстановяването на растежа и инфлацията“.

Те предупреждават, че базовата инфлация все още не показва „убедителни признаци“ за устойчив ръст. Централните банкери подчертават опасенията си за слабата печалба на банките и цените на акциите, което според тях може потенциално да ограничи бъдещото кредитиране на икономиката.

Те посочват още „значителната несигурност“ около британския вот за напускане на Европейския съюз и казват, че е твърде рано да се определи дали негативните очаквания за влиянието на Brexit върху растежа са били преувеличени.

Централните банкери отново призовават правителствата да помогнат на ЕЦБ с икономически реформи, които целят насърчаване на растежа, и с увеличаване на публичните инвестиции, където това е възможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Ще ме извиниш ли, ако ти кажа, че не те разбрах. Постът ти по принцип ми звучи добре, но преди относително малко време се прибрах от една доста тежка поръчка, която ще продължи и утре и точно в момента не мога да мисля за друго. Клиентът ми е строителен предприемач, много пъти съм работил с него и никога не съм се излагал. Та - ако не ми се сърдиш в момента отивам да спя. По-късно ще намеря начин да ти отговоря, но просто нека да не е тази вечер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Ами то е като да взимаш заеми, докато можеш да ги връщаш. Кой не иска да взима заеми? Ако можеш да ги обслужваш - взимаш. Когато не можеш - спираш. Такава е логиката. Инфлацията работеше за това, щото заемите да се самоизплащат. Сега няма инфлация, кой да ги изплаща тези заеми? После - пояснявам, че сме на прага на нова икономическа парадигма, при която информационните технологии като пета дълга икономическа вълна /по Кондратиев или Шумпетер, както ти харесва/ поставят проблеми пред капитализма като икономическа система. Разнобоят е по отношение на различието в линейността на икономическия цикъл и експоненциалността на самите информационни технологии. Кривите са съвършено различни и икономическата картина по би отивала на Пикасо отколкото тази на съвременните икономически гурута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Правителствата НЕ ИСКАТ да трупат повече дългове? Изключително интересна констатация. Значи до сега са ИСКАЛИ, ама точно от днес изведнъж вече НЕ искат. А сигурно пък от утре вече направо ще започнат дори и да ги ВРЪЩАТ. Според мен такава е логиката на разсъжденията Ви. Като в още по-далечно бъдеще правителствата ще започнат да ДАВАТ , а не да взимат заеми. Ако случайно не сте запознат такова нещо ИМАШЕ в световната история. И когато Щатите бяха на върха си те бяха не най-големият длъжник, а най-големият КРЕДИТОР в света и половината планета им плащаше ЛИХВИ за отпуснатите заеми. А сега даже не смеят да си вдигнат лихвите, за да не оцапат гащите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Другият ИЗКЛЮЧИТЕЛНО интересен въпрос според мен е - след като ЕЦБ има чак толкова много пари, че не и стигат Европейските облигации за да ги похарчи, защо не купуват АМЕРИКАНСКИ? Нали все пак те са НАЙ-СИГУРНИТЕ и винаги могат да се използват като валутен резерв. Не е ли така, колеги, които твърдяхте, че от американските ДЦК няма нищо по- хубаво на този свят, страшно много се търсят и се купуват на поразия? Не, че някой от вас си е купил. Е - ако има такъв да ми се обади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
А между другото винаги могат да си купят колкото си поискат ГРЪЦКИ облигации. Има МНОГО на пазара и са на много добра цена. Ако някой е мераклия да купува, пардон да ИНВЕСТИРА предлагам неограничени количества на цена 40% от номинала. За редовни клиенти има и отстъпка. Инвестирайте господа ИНВЕСТИТОРИ сега ви е паднало. А ако след това се окаже, че няма на кого да продадете гръцките си облигации също няма проблем. Винаги можете да изтеглите заем срещу тях, като ги използвате за гаранция. ЕЦБ вече го РАЗРЕШАВА, че то едно време имаше ограничения в тая посока. Въпросът точно колко пари ще ви дадат срещу тях е нещо, което не мога с точност да ви гарантирам. Във всяка инвестиция има някакъв риск все пак ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
С една дума - ЕЦБ се опасява, че правителствата не искат да трупат повече дългове. Ами, стига вече с този криворазбран Кейнс. Кейнс искаше повече социализъм, а не да налива пари в условията на банкрутиращ финансов капитализъм. Социализмът в Западна Европа приключи 70-те години, тогава приключи и Кейнс. Макар, че у нас под социализъм разбират обикновената вафла да струва 5 стотинки, а бирата с парцали - 18 стотинки, за което хората се лъжат да гласуват за БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Е няма такъв филм. Държавите в Европа не могат да емитират толкова облигации, колкото пари е в състояние да напечата централната банка??!!!!. Това е направо СТРАХОТНО, да не кажа страховито. За тая депресия, която се задава някои от американските икономисти, които са най-добрите в света казват, че ще е ПО- Великата депресия, а други твърдят, че ще е The Mother of all Depressions. И не ме питайте защо започвам да им вярвам. Особено на вторите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
сметай колко са напечатали тея урроди, щом свършили чак облигациите ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Ами щом няма достатъчно облигации тогава могат да пробват от българските тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Продължават с наливането на пари в касичките на правителствата а тези пари въобще не могат да стигнат до икономиката. Те стигат но до разни фондове за управление на инвестиции в офшуорни зони и от там в Китай. Всяко наливане на пари по този начин депресира икономика в Европа и най вече в периферията и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още