IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е готова да ускори изплащането на помощта от 760 млн. евро за Украйна

Средствата могат да бъдат използвани от властите в Киев за погасяване на дълга към Русия

17:12 | 24.10.14 г.
ЕК е готова да ускори изплащането на помощта от 760 млн. евро за Украйна

Европейската комисия (ЕК) е готова да ускори изплащането на средства за Украйна по настоящата програма на финансова помощ в размер на 760 млн. евро, предава ТАСС.

Oфициалният представител на ЕК Пиа Аренкилде Хансен заяви, че "Комисията е готова да ускори мобилизирането на макрофинансовата помощ и по-специално на втория транш от двете съществуващи програми в размер на 760 млн. евро в съгласие, разбира се, на всички условия", каза тя.

Преди това електронното издание на The Wall Street Journal съобщи, че максималният размер на кредита, който може да бъде предоставен на Украйна, няма да надвишава 1 млрд. долара.

Според изданието темата е била дискутирана в четвъртък по време на срещата на лидерите на 28-те страни на Европейския съюз в Брюксел.

Средствата могат да бъдат отпуснати бързо и използвани от властите в Киев за погасяване на дълга към Русия за вече доставен газ. Тези пари обаче най-вероятно няма да бъдат достатъчни за плащане на дължимите суми и това може да създаде натиск върху ЕС да се намеси и да покрие недостига, според изданието.

По-рано тази седмица ЕК потвърди, че Украйна е поискала от ЕС допълнителна помощ от 2 млрд. евро, по-голямата част от която може да бъде използвана за покриване на дълга за вече доставения руски газ. Молбата на Киев сега се обсъжда на консултации с Международния валутен фонд (МВФ) и украинските власти, съобщи говорителят на ЕК Саймън О'Конър.

"Ние не очакваме, че този въпрос ще бъде разгледан в Европейския съвет", коментира обаче пред ТАСС представителят на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още