IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска от Гърция да изгради адекватни центрове за приемане на бежанци

Комисията оценява положително напредъка на страната в реформирането на системата й за убежище, но й поставя допълнителни условия

20:58 | 15.06.16 г. 3
ЕК иска от Гърция да изгради адекватни центрове за приемане на бежанци

Гърция трябва да изгради подходящи постоянни и временни отворени центрове за приемане на бежанци с адекватни условия за настаняване. Това се посочва във втория доклад на Европейската комисия (ЕК) за системата на убежището в южната ни съседка, съобщават от пресцентъра на институцията.

В първия доклад ЕК установи сериозни пропуски при охраната на границите на страната, за които Атина получи 3 месеца да коригира.

Във втория доклад на Комисията се подчертава, че страната е постигнала сериозен напредък в промяната на системата си за убежище, макар и още да не е изпълнила изцяло стандартите на Европейския съюз (ЕС).

ЕК отбелязва, че Гърция е увеличила цялостния капацитет за прием и капацитета на службата за убежище. Подчертава се обаче, че е необходимо Атина да гарантира ефективен достъп до системата за убежище, включително и персонала на разположение на службите.

ЕК иска от Гърция и незабавно да създаде нов апелативен орган, който да разглежда текущите и бъдещите жалби на имигрантите. Комисията настоява и за гаранции, че лицата, търсещи убежище, получават безплатна правна помощ.

Европейските власти искат от южната ни съседка и да създаде структури за всички уязвими кандидати за убежище, сред които са непридружените непълнолетни лица. За целта трябва да бъде въведена и подходяща процедура за настойничество, пише в доклада.

До края на юни Атина трябва да докладва за мерките, които е изпълнила. След това от Гърция се изискват ежемесечни доклади, на базата на които ЕК ще направи равносметка през септември и ще актуализира препоръките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
copper
преди 7 години
Зеленчук, пак се вълнуваш от ***, ***, оправяне и одупване. Намери си някой мъжествен колхозник да те води в храстите или се помоли на миша бакшиша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Гърция е приклещена у ъгъла със събути *** и сега ше я оправят...за пореден път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още