IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да променя очакванията си за икономическия растеж на ЕС

Икономическото възстановяване в Европа е стабилно, въпреки че трябва да се ускори, коментира Пиер Московиси

22:03 | 04.09.15 г.
ЕК няма да променя очакванията си за икономическия растеж на ЕС

Европейската комисия (ЕК) ще се придържа към досегашната си прогноза за икономическия растеж на Европейския съюз (ЕС) за тази година, съобщи еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс.

В пролетната си прогноза ЕК обяви, че очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС да се разшири с 1,8% през тази година, след като през миналата нарасна с 1,4%.

За държавите от еврозоната Брюксел очаква икономическият растеж през тази година да се ускори до средно 1,5% от 0,9% през 2014 г.

"На този етап смятаме, че перспективите за тази година са най-малко за съответствие с очакванията ни от пролетта, защото виждаме, че икономическото възстановяване на Европа постепенно набира скорост”, коментира Московиси.

“Вярвам, че в Европа вече виждаме предимствата от фискалната консолидация и плодът на структурните реформи. Нашите икономики са все по-ефективни и конкурентоспособни”, допълва той, като цитира последните данни за повишаването на бизнес доверието и намаляването на безработицата.

"Всичко това ме прави доста уверен, че икономическото възстановяване в Европа е стабилно, въпреки че трябва да се ускори", заключи Московиси.

Вчера Европейската централна банка намали прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната до 1,4% през тази година. Предишната прогноза на институцията беше за ръст на БВП от 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още