IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага въвеждане на обща консолидирана основа за корпоративно данъчно облагане

Новите правила ще са задължителни за мултинационалните компании, които се възползват от "вратички" в закона, за да намалят данъчната си сметка

21:29 | 25.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предлага въвеждането на обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък в Европейския съюз (ЕС), съобщават от пресцентъра на Комисията.

Новата система за данъчно облагане ще е задължителна за мултинационалните компании, които имат по-голяма възможност за агресивно данъчно планиране с цел намаляване на сметката за данъци, посочват от ЕК. Така дружествата, чиито приходи в световен мащаб надхвърлят 750 млн. евро годишно, ще бъдат облагани с данъци там, където действително реализират печалбите си.

Общата консолидирана основа за облагане с корпоративен данък установява единен набор от правила за определяне облагаемата печалба на дружествата в целия ЕС, подчертават от ЕК. Ще се подава и единна данъчна декларация за всички дейности на компаниите в рамките на ЕС.

Новата система ще насърчава компаниите да финансират дейностите си със собствен капитал и като използват възможностите на пазарите, вместо до прибягват до дългове, посочват още от Комисията.

Все пак в рамките на националния суверенитет остава определянето на ставката на корпоративния данък.

Дружествата освен това ще могат да компенсират загубите в една страна членка с печалбите в друга. Данъчни пречки, като двойното данъчно облагане, ще бъдат премахнати, обещават от ЕК. Ще се премахнат обаче несъответствията между националните системи, които в момента се използват за агресивно данъчно планиране, както и трансферното ценообразуване и преференциалните режими, включително и преференциалното данъчно третиране на дълга в сравнение със собствения капитал.

Еврокомисията предлага и подобрена система за решаване на спорове за двойно данъчно облагане в ЕС.

В момента в ЕС се водят около 900 спора за двойно данъчно облагане на стойност 10,5 млрд. евро. Комисията предлага настоящите механизми за решаване на спорове да бъдат адаптирани, за да отговарят по-добре на нуждите на предприятията. Предвижда се да бъдат обхванати по-широк кръг случаи, а на страните членки ще бъдат определени ясни срокове да се споразумеят за обвързващо решение във връзка с двойно данъчно облагане.

ЕК предлага и нови мерки срещу несъответствия в при хибридни образувания и инструменти в данъчните системи на държавите членки и на държави извън ЕС, които също се използват с цел избягване на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още