IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще направи пълен преглед на задълбочаващите се дисбаланси в България

В Годишния си обзор на растежа Комисията препоръча по-добър надзор на икономическите политики в еврозоната

20:03 | 26.11.15 г.
ЕК ще направи пълен преглед на задълбочаващите се дисбаланси в България

България е една от 18-те държави в ЕС, за които ще се наложи пълен анализ на развитието, предвижда Европейската комисия в своя Годишен обзор на растежа за 2016 година. Документът поставя началото на новия годишен цикъл на икономическото управление на целия ЕС, посочват от Брюксел.

В обзора за 2015 година беше предвиден анализ на развитието на 16 държави от общността. Заключенията от новите прегледи ще бъдат публично оповестени през февруари 2016 година.

Държавите членки продължават усилията си за преодоляване на макроикономическите дисбаланси, установени през предходните години, отбелязват от ЕК. Въпреки това съществуват области, предизвикващи загриженост, и се появяват нови предизвикателства.

Слабостите, свързани с високи равнища на задлъжнялост, представляват риск в условията на слабо вътрешно търсене. Излишъците в някои държави членки остават големи през прогнозния период (2015—2017 г.).

Като цяло еврозоната отбелязва един от най-големите излишъци по текущи сметки в света. Независимо че по-ниските цени на суровините и понижаването на обменния курс на еврото допринесоха за повишаване на търговския баланс, излишъкът се дължи и на предпочитанията за вътрешни спестявания вместо инвестиции.

В новия обзор икономическите и социални приоритети за ЕС остават без промяна - инвестиции, структурни реформи и данъчна отговорност. Те обаче са актуализирани спрямо постигнатия напредък и новите предизвикателства.

Например по отношение на Плана Юнкер, който е в подкрепа на инвестиционната активност, ЕК отчита, че вече работи Европейският консултантски център по въпросите на инвестициите. Плановете са Европейският портал за инвестиционни проекти ще започне работа в началото на следващата година.

За първи път отделна част в обзора е посветена на препоръки за еврозоната. Според част от тях трябва да има по-добра координация и надзор на икономическите политики на всички държави от валутния съюз на ЕС.

През 2016 г. в препоръките за еврозоната акцентът е поставен върху въпроси от ключово значение за функционирането на еврозоната и са предоставени насоки за конкретни действия за тяхното изпълнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още