IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще започне да оценява енергийните договори с трети страни още през 2017 г.

Механизмът ще помогне за по-прозрачното провеждане на преговорите, смятат в Брюксел

16:23 | 21.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съвет е одобрил без дискусии решението за създаване на автоматичен механизъм за проверка на енергийните договори, които членовете на ЕС сключват с трети страни, става ясно от съобщение на институцията.

Очакванията са, че този механизъм ще заработи още през тази година.

Оценка ще бъде извършвана на междуправителствени споразумения и необвързващи договори в областта на енергетиката, включително за доставка на природен газ и петрол. Така Европейската комисия ще има по-силна позиция при преговорите с трети страни.

Трите водещи европейски институции – Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент намериха обща позиция по предложението в края на 2016 година. Тогава бяха изчистени някои неясноти относно какво точно представляват междуправителствените споразумения, транзитът на суровини и каква информация да предоставят страните на ЕК.

Брюксел ще има консултативна роля в процеса при договарянето на страните, а ако член на ЕС не се съобрази с коментари, трябва писмено да посочи причините за това.

Механизмът ще помогне за по-прозрачното провеждане на преговорите с трети страни по енергийни въпроси, както и за създаването на Енергийния съюз на общността.

Следващата стъпка е документът да бъде подписан от председателите на Европейския парламент и на Европейския съвет, след което ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС.

Европейската комисия представи идеята си да може да разглежда договорите на членовете на общността с трети страни, преди те да бъдат подписани през зимата на 2016 година. Тогава от институцията коментираха, че ако договорите нарушават някоя част от европейското законодателство, например Третия енергиен пакет, е много трудно за страната да предоговорят условията.

Предложението е в съзвучие и с искането на Европейския съвет, публикувано през март 2015 година, с което институцията настоява всички споразумения за доставка на природен газ да отговарят на европейското законодателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още