IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Великобритания вече не може едностранно да се откаже от Brexit

Жан-Клод Юнкер ще посети Лондон през следващата седмица по покана на британския премиер

18:20 | 20.04.17 г. 2
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Какъвто и да е изходът от предсрочните избори във Великобритания, Лондон не може едностранно да оттегли нотификацията си за активиране на чл. 50 от Договора за Европейския съюз (ЕС). Това обясни говорителят на Европейската комисия (ЕК) Мина Андреева по време на обедния брифинг в Брюксел.

Ако изборите спечели партия, която е против излизането на страната от ЕС, тя ще има нужда от одобрението на останалите 27 членки на общността, за да изтегли молбата си.

Тереза Мей уведоми ЕС с писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск за желанието на страната да излезе от общността. Писмото беше изпратено на 29 март. Очакванията са, че преговорите, които вероятно ще започнат след провеждането на предсрочните избори в страната, насрочени за началото на юни, ще продължат поне две години. 

Андреева анонсира и предстоящата среща между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей, която се състои в Лондон на 26 април. Юнкер ще пътува до британската столица с главния преговарящ от страна на ЕК по темата Brexit Мишел Барние. Основната тема ще бъдат именно преговорите за излизането на Великобритания от ЕС.

Правата на европейските граждани във Великобритания и на британските в ЕС след Brexit ще са в основата на преговорите, стана ясно още от коментарите на говорителя на Комисията.

Юнкер ще бъде в Лондон по покана на Тереза Мей и не са предвидени срещи с опозиционни лидери, каза още Андреева. 

Темата за Brexit можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Що ли няма да се учудя всичкото това накрая да се окаже един цирк за да може някой да захлеби с милиарди от различни сделки и спекула. Демокрацията и референдумите са си демокрация и референдуми, ама сир'нито е с пари :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Тая кака Тереза, го удари на Ганкиното хоро. Голямо протакане, голямо чудене. Като кажеш "Ей" да дават нататък по азбуката, а те Ей-Би--Си-мамата и после нови избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още