IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган излага на риск турската икономика

Страната е много зависима от Германия и европейските си икономически партньори

16:34 | 07.03.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Финансовият център на Истанбул. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Финансовият център на Истанбул. Снимка: архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да подложи на сериозен натиск и без това слабите турско-германски икономически отношения. С провокиращите си изказвания той заплашва не само да подплаши важните си германски икономически партньори, но и други европейски партньори. А това е сериозен риск, защото турската икономика е силно зависима в много отношения от своите германски и европейски партньори, пишат в анализ за германския икономически канал N-TV Гернот Хелер и Рене Вагнер. 

„Икономиката на страната се развива много зле за турските разбирания“, пояснява Фолкер Трайер, ръководител на въшнотърговския отдел на Германската индустриална и търговска камара (DIHK). Чуждите инвестиции се сринаха през миналата година с почти една трета, икономическият растеж през 2017 г. (около 3%) в най-добрия случай ще е два пъти по-нисък от отчетения преди две години, а коефициентът на безработица възлиза на около 12 на сто.

Фактът, че растежът на икономиката на Турция в момента все още изглежда сравнително добър, не трябва да заблуждава, пояснява Трайер. Ако отношенията между Турция и Германия и ЕС като цяло продължат да се влошават толкова бързо, това може да е „затишие пред катастрофа", прогнозира той. Но, за разлика от провокативната реторика на президента, в момента турските власти и икономически аташета полагали много усилия да привлекат инвеститори от Германия и други страни, казва още специалистът.

Всичко това се доказва и от факта, че вицепремиерът Мехмет Шимшек посети през февруари Германия, за да търси подкрепа за нестабилната икономика на страната си – не само при финансовия министър Волфганг Шойбле, но и при представители на германската икономика. С около 6800 фирми в Турция германците са един от най-важните партньори на южната ни съседка.

„Германските предприемачи не напускат Турция, но и не правят нови инвестиции“, описа Трайер сегашните тенденции. Броят на запитванията от германски фирми в Германо-турската камара, е спаднал наполовина. „Новите германски инвеститори странят от Анкара“, коментира още той.

Турция е зависима от партньорите си от целия свят по много начини. Не на последно място – от Германия и нейните партньори от ЕС. Ако се вгледаме в класацията на най-важните страни за турския износ, който през 2016 г. леко спада въпреки слабата лира, Германия с малко под 10% е на първо място. По отношение на вноса с почти 11% германците са на второ място, с два процентни пункта след Китай. 

Почти 37 млрд. евро достига стокообменът между двете страни през миналата година. На ЕС като цяло се пада почти половината от целия износ на турски стоки. По отношение на вноса на ЕС към Турция през 2016 г. делът е по-малък - 39 на сто.

Заради атентатите и вътрешнополитическите скандали чуждестранните инвестиции се сриват с 31 процента до около 12 млрд. долара. Сред петте най-големи чуждестранни инвеститора има доста европейски страни - Великобритания, Холандия и Германия.

И туризмът – един от големите двигатели за валутните постъпления през последните години, изпитва затруднения. Едва 25 млн. чужденци са дошли в страната през миналата година – с 10 млн. души по-малко, отколкото през 2015 г. Негативният тренд продължава и през януари, като германците отстъпват лидерското си място.

Важна друга област, в която Турция разчита на ЕС, е валутният съюз. Независимо от политическото напрежение ЕС и Турция възнамеряват да задълбочат това съществуващо от 20 години сътрудничество. В Брюксел очакват ръст на износа в посока към Босфора с още 27 млрд. евро. Турция би могла пък да увеличи износа си за ЕС с още 5 млрд. евро.

За двете страни се очаква това да доведе и до известен ръст на икономиките. Но валутният съюз все още не е предмет на настоящите спорове, за разлика от предприсъединителните фондове. Около 4,5 млрд. евро са предвидени за периода от 2014 г. до 2020 г. Австрийският канцлер Кристиян Керн вече призова за съкращаване на тази сума. 

Напрежението между Анкара и Берлин се увеличи отново, след като през миналите седмици бе арестуван кореспондент на германския всекидневник Die Welt. Впоследствие германските власти призоваха остро за освобождаването му и забраниха провеждането на демонстрации сред турското население в Германия в подкрепа на инициирания от Ердоган референдум, който цели засилване на президентските правомощия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
Ердоган, също като Путин жертва икономиката за сметка на политиката.Такива страни никога не са просперирали.Самите турци са толкова наплашени, че се чудят как да избягат от султана.Що се отнася до стокообмена Турция-България.При евентуален срив на стокообмена:1. Нашите зеленчукопроизводители ще ударят тавана със з***дника.2. Вносът на дрехи от турция ще бъде запълнен я от Малайзия, Индонезия и прочие.3. Вносът на нови коли от турция ще бъде компенсиран от други страни със заводи на същите марки.Обаче, ако ние блокираме Капитан Андреево, турция направо ще фалира.Така че, ако имаме правителство с топки, може много бързо да се разправи и с шантажа с мигрантите и с бъркането във вътрешната ни политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
...А аз се чудя дали, изпращайки емисари да агитират по изборите за турски партии и разклащайки политически страни от ЕС, Ердоган не атакува де що мърда, наред? Да вземе да си прибере посланика в София и да му се накара, дори проформа, дали няма да се окаже най-печелившия му ход?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
khao
преди 7 години
вие червените сте слепи ... ква греда кви 5 лева :)я пак прочети статията и помисли дали ще напишеш същото :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 18
sdar
преди 7 години
Абе не че нещо, ама тази статия за зависимата от ЕС икономика може да се каже и за БГ-то. Ние даже сме още по-зависими заради усвояванията на еврофондове които правим. Значи ние сме много зависими и сме изложени на още по-голям риск.Има една поговорка, която западния демократичен свят забравя: Погледни гредата в своето око, преди да видиш сламката в окото на ближния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още