IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Турция вече не се нуждае от европейските критерии

Турция няма да се откаже от членството в ЕС, заяви обаче турският вицепремиер Мехмет Шишмек

21:04 | 05.04.17 г. 19
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сравни Европейския съюз с "болен човек" и заяви, че Турция вече не се нуждае от европейските критерии, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

"Вече не ни трябват техните критерии, ние си имаме наши - критериите на Анкара. Нашата демокрация ни стига. Ние строим нашата демокрация не така, както искат те, а както искат нашите граждани. Сега ЕС е болен човек", каза Ердоган на митинг в град Бурса.

Президентът посочи, че за периода от 2002 до 2015 г. паритетът на покупателната способност в ЕС е нараснал с 18 процента, а в Турция - с 81 процента.

Напрежението в отношенията на Турция и ЕС нарасна, след като някои европейски страни забраниха турски министри да участват в прояви на тяхна територия. Турция подаде молба за членство в ЕС през 2005 г. Оттогава обаче има много слад напредък в преговорите. 

Малко по-рано днес обаче турският вицепремиер Мехмет Шимшек заяви, че страната му няма да прекъсне отношения със Запада, а тъкмо обратното - иска да ги засили. Той направи този коментар при  откриването в Истанбул на 20-та Евразийска икономическа среща на върха, организирана от фондация "Мармара груп", пише в."Хюриет дейли нюз".

Турският вицепремиер каза още, че въпреки че имаше гняв, възмущение и разочарование в отношенията Турция - ЕС, както и остра реторика, той продължава да вярва, че Турция и ЕС имат нужда един от друг. 

Според неговите думи Турция е решена да осъществи реформи в рамките на процеса за присъединяване към ЕС и добави, че това ще бъде от полза за турския народ. "Ние няма да се откажем от това", увери той.

Турският вицепремиер призова европейските лидери да говорят с Турция и изтъкна, че диалогът е най-доброто решение.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 7 години
Не си нова социална реалност, точно обратното. Просто има нещо сбъркано в теб. Може би психологическа травма в детсвото или някакъв/няколко комплекси за малоценност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Ако мисля че всички женски са селянки значи не останаха за групата на шаврантийте хахахах така сега сериозна аз не мисля че е нормално да се живее с жена но това не ме прави *** защото и това не ме влече и както казах живея сам и така се чуствам много щаслив..за мен моделът на семейството в този си вид както го знаете е немислим аз съм за нова социялна реалност която не включва жена и семейство дори и без деца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
За тебе ше се ожена сакаш ла хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Не се занимавайте с Ердоган в Турция, а се огледайте колко са тези, които са готови да умрат за такива като Ердоган между вас, тука и особено - там, в сърцето на Европа! И колко от вас са тотови да умрат за неква кауза... И ако това го разберете, ще ви изстине ля^йното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Като видиш на какво приличат и Ирак, и Либия, и Сърбия, дет им свалиха диктаторите, сметни как ше изглежда и Турция, когато успеят твойте хора да свалят Ердоган... Тогава да видиш нашто чудо, та ничие... хихи... Иначе Ердоган е ислямист, но ислямистки диктатури има и в Сауди Арабия, и в Катар, и в ОАЕ, ама гледам, никой от твойте медии не им търси кусур! А тези диктатури се крепят на стоят стотици милиони поддръжници!Не е проблем разцветът на исляма! Проблем е пълното разложение на християнството! Всяка кауза трябва да има обединяващ символ. Враговете ги обединява исляма, а вас ви обединява... фейсбоклук и разврата! Първа грижа ви станаха еднополовите бракове - това е вече пропуска за "елитния клуб"! Ае да видиме кой ше излезе по-корав... Мислите, че можете да ги затриете с оръжия? Що не ги затрихте в Мосул? А как ше ги затриете в Берлин, Франкферт, Париж и Брюксел? Мъртви сте, момченце... само дет още не сте го разбрали... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 1
red6
преди 7 години
Страшни коментари, направо туш. Някакъв самозабравил се ербап бабанъ иска да става султан, да ислямизира една малка 80М страна, да я върне в 18-19век, да рекетира Европа и някой викат - тоя е истината, пътят и живота :DДа не говорим, че тия в коментарите дето сер***т част от тях са се изнесли в еврогейропа, ама не им се ходи нещо в проспериращата Турция. Нещо тук не е наред, анадънмо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
Ако мислиш всички жени за селянки, значи проблемът е в теб. Успех на теб и ръката ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Ми ожени се мъж тогава, щом те влече повече явно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 9
Stone_Kold
преди 7 години
Не съм се оженил за никоя *** защото така си разбирам живота да си стоя сам и сам да живея и вероятноста за това да се оженя я оценям на по вероятно да видим дакса на 50 000 отколко аз да се оженя за която и да е жена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
и какво им е лошо на "диктаторите" ?! Тези които си изброил са искали да се противопоставят на Империята Сашш, но са нямали ресурса да го сторят, също и по времето на Саддам, Кадафи и Милошвеич etc. etc. да си видял някакви бежанци ?! Ми ньет нямаше, така че се моли тоя Ердоган да стои там и да си държи фессовете, че ако беше дошла Клинтъница щеше да има демонтаж и после да сме се облагородили със 100млн. турски бежанци .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още