IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е представил на Турция 12-месечен график за нов тласък в отношенията

Очкава се управляващата партия да избере Ердоган за свой лидер в неделя

16:00 | 27.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз е представил на Турция нов 12-месечен график за подновяване на отношенията между двете държави, заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от в. "Хюриет".

Говорейки след срещата на НАТО в Брюксел, Ердоган обяви, че Турция и страните от ЕС са се споразумели да дадат нов тласък на отношенията си. А те се влошиха рязко, особено с Германия, посочва Ройтерс.

Ердоган обяви, че поставил въпроса за либерализирането на визовия режим пред европейски представители, като добави, че Турция и Европа ще работят заедно по този въпрос.

В началото на 2016 г. Турция се съгласи да помогне за ограничаване на потока от мигранти в Европа в замяна на безвизовото пътуване на турски граждани в Европа и 3 млрд. евро финансова помощ от ЕС. Но Брюксел иска Анкара първо да промени законите за борба с тероризма.

В същото време Ердоган затяга още повече хватката около властта в родната си страна. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПРС) в Турция е напът да го преизбере за свой лидер на конгреса си в неделя.
Само месец след референдума, на който мнозинството турци одобриха преминаването към президентска република, десетки хиляди членове на ПРС се събраха на извънреден конгрес в Анкара, за да преизберат Ердоган.

63-годишният Ердоган, който вече постави под контрола си някога влиятелните военни и подчини пресата, сега предстои да направи чистка и в управляващата партия. Нов набор от правила в ПРС предвиждат по-строги наказания за нарушаване на партийната дисциплина, включително изключване, ако се прецени, че някой член действа в полза на друга партия, посочва вестник „Хюриет.

Очаква се Ердоган да представи завръщането си начело на партията като нова ера за Турция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още